Bečki kardinal Šenborn: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

Bečki kardinal Šenborn: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

Kristof Šenborn poručio da se istorija ne može vratiti, ali da “možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije”

Bečki kardinal Šenborn: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka
Pripadnici viteških i templarskih redova Miloš Dimitrijević, Boban Jovanović, Katerina Vasilevska i Mirjana Prljević sa bečkim nadbiskupom Kristof Šenbornom, Foto: Balkanska

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da “možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije”.

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je “bolje sto godina pregovarati nego rat započeti”.

“Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa”, rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a “sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina”.

Foto: Balkanska

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem, kao i sa drugim predstavnicima crkava, verskih zajednica i predstavnicima viteških i templarskih redova.

Advertisements
Foto: Balkanska

Dominikanac i plemić

Kardinal Kristof Šenborg pripada dominikanskom redu i plemićkog je porekla. Rođen je 1945. na prostoru današnje Češke kao Kristog Maria Mihael Hugo Damian Adalbert grof od Šenborga. NJegova porodica pripada visokoj aristokratiji, koja je Rimokatoličkoj crkvi i nekadašnjem Svetom rimskom carstvu dala više prinčeva-biskupa i kardinala. Teologiju je studirao u Parizu, filozofiju i psihologiju u Beču, gde je 1970. i zaređen. Studije je nastavio u Regensburgu kod Jozefa Racingera, potonjeg pape Benedikta Šesnaestog, čijim ga „duhovnim sinom“ mnogi smatraju. Za pomoćnog bečkog nadbiskupa – koadjutora imenovan je 1991, a četiri godine kasnije postao je i bečki nadbiskup i jedan od najbližih saradnika tadašnjeg pape Jovana Pavla Drugog.

Za kardinala imenovan je pre 20 godina i bio je član konklava koje su birale papu Benedikta Šesnaestog i papu Franju. Kao lični izaslanik pape Benedikta i nadležni nadbiskup 2011. molitveno je predvodio sahranu bivšeg prestolonaslednika Austro-Ugarske Ota fon Habsburga u bečkoj katedrali Svetog Stefana. Kardinal Šenbor je kapelan elitnog dinastičkog viteškog reda „Zlatno runo“, čiji je član od 1961, a u crkvenim krugovima poznat je kao „uspešni menadžer kriza“ i „pomirljivi pragmatičar otvoren za dijalog“ kog bi mnogi rado videli na čelu RKC. Kaže da je tokom posete imao mnogo ličnih susreta, ali da nije imao vremena da grad turistički upozna. Stigao je samo da obiđe Spomen hram Svetog Save na Vračaru.

Advertisements