“Edijev hatišerif”: Srpsko – albanski plan za nezavisno Kosovo

“Edijev hatišerif”: Srpsko – albanski plan za nezavisno Kosovo

“Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači ovih dana tokom posete Sjedinjenim američkim državama i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Ova Tačijeva izjava je skoro istovremeno data u trenutku kad je po društvenim mrežama puštena vest o postojanju dokumenta, u kome se detaljno navodi plan “razgraničenja” i uslovi pod kojima će Srbija priznati Kosovo. O tome je Obaveštajac pisao u tekstu “DOKUMENT u kome se detaljno navodi pod kojim uslovima i na koji način će Srbija priznati Kosovo?”

U tom dokumentu je spomenuto na šta bi navodno Srbija pristala a da za uzvrat prizna Kosovo ili za početak ne ometa dobijenje stolice u UN:

1. Preševo do Klenike pridružuje se Kosovu
2. Granica se nalazi u blizini Bilića
3. Bujanovac dobija poseban status kao poseban distrikt
4. Mitrovica dobija poseban status kao poseban distrikt
5. Kosovu se pridružuje 6 od 8 sela iz opštine Medveđa
6. Koridor 10 biće proglašen međunarodnim „Protected Road“
7. Jezero Gazivode biće privatizovano na 99 godina (engleska firma) i imaće specijalan status
8. Trepča se privatizuje na 99 godina i imaće poseban status
9. Srpske crkve postaju nezavisne poput Hilandara
10. Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ulaze u sastav Srbije
11. Ratne oštete između Kosova i Srbije biće oproštene
12. Srbija će priznati Kosovo pod imenom Kosovo
13. NATO snage imaće mandat od 33 godina
14. Baza u blizini Bujanovca postaje deo Kosova
15. Bondstil postaje vojna baza NATO
16. Ugovor o prijateljstvu Kosova i Srbije biće potpisan u Vašingtonu u roku od 6. meseci.

Obaveštajac je došao do informacija da ovaj “dokument” nije tek tako procureo u javnost, već je namerno pušten zajedničkim delovanjem albanskih i srpskih tajnih službi.

Naime, radi se o ubrzanom pripremanju javnosti za ono što se očekuje u narednih nekoliko meseci, a to je priznavanje Kosova od strane Srbije.

Po informacijama do kojih je došao Obaveštajac, spomenuti “dokument” je manje više tačan i usaglašen sa srpskim vlastima, a dogovoren je i isplaniran na sastanku Edija Rame sa svim relevantnim političarima na Kosovu, počevši od Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Bedžeta Pacolija pa na dalje.

Sastanak je održan u kući Edija Rame u Tirani, neposredno pred Putinov dolazak u Srbiju.

"Edijev hatišerif": Srpsko - albanski plan za nezavisno Kosovo
Sastanak u porodičnoj kući premijera Albanije Edi Rame, Foto: Privatna arhiva

Tvorac samog plana je Edi Rama koji se preko posrednika prethodno konsultovao sa predsednikom Srbije i u međunarodnim krugovima se njegov plan se šaljivo naziva “Edijev hatišerif”.

Plan je potom obaveštajnim kanalima dostavljen Aleksandru Vučiću na konačno usaglašavanje. Vučić je “Edijev hatišerif” predstavio predsedniku Putinu prilikom njegove posete i tražio saglasnost i podršku za sprovođenje istog. Vladimir Putin nije u tom trenutku izneo svoj stav, niti ga je izneo do dan danas ali je bilo jasno da je od tad Rusija digla ruke od Srbije kao političkog partnera na Balkanu, preko koga je mogla da utiče, ucenjuje i ostvaruje neke svoje interese na međunarodnoj političkoj sceni, te su sve njene diplomatske aktivnosti u regionu na dalje usmerene na  Republiku Srpsku i Milorada Dodika, a ekonomske na Hrvatsku i predsednicu Kolindu Grabar Kitarević.

Pošto je izostao Putinov odgovor, dogovorom albanskih i srpskih delova tajnih službi krenulo se u pripremanje albanske javnosti na Kosovu na neke ustupke Beogradu, i prvenstveno pripremanje javnosti u Srbiji kako bi se što lakše progutao definitivni odlazak Kosova.

U te aktivnosti uključeni su, i krenuće ovih dana sa konkretnom akcijom ispiranja mozga i veličanja ovog plana mnogi režimski i veći deo opoziciono nastrojenih medija, kojima raznoraznim kanalima  trenutno pristiže novac iz Prištine, Tirane i Ciriha.

Zorana Mihajlović je otputovala za London kako bi Britanija aminovala spomenuti plan, Aleksandar Vučić kreće sa kampanjom špartanja po Srbiji kako bi do besvesti hvalio samog sebe i usput proturio po koju činjenicu iz spomenutog dokumenta, koja će biti predstavljena kao veliki uspeh za Srbiju.

Očekuje se dolazak Makrona a verovatno i Angele Merkel neposredno pred izbore, kako bi posavetovali građane Srbije kome treba da daju svoj glas.

Najveći deo opozicije će ili nemušto gledati šta se dešava, čekajući da Vučić odradi prljavi posao i skine taj teret sa njihovih leđa ili će otvoreno podržati “Edijev hatišerif” pozivajući se na realnost, budućnost i Evropsku uniju a i demonstracije pod nazivom “1 od 5 miliona” lagano će oslabiti pošto više neće biti potrebno vršenje pritiska na Vučića, a građani koji su čistim srcem učestvovali u protestima, biće po ko zna koji put nasamareni.

Ono što se nekad nazivalo “patriotska” opozicija i što bi eventualno nekim većim protestima moglo da zasmeta Vučiću i “Edijevom planu”u Srbiji ne postoji.

Najpre je pokušaj stvaranja neke veće patriotske grupacije rasturio nekadašnji estradni menadžer Saša Mirković, a onda je napravljena organizacija pod nazivom “Centar”, okupljena oko nekad poštovanog i cenjenog političara Velje Ilića. Oko njega se okupilo sve loše što je moglo da se nađe u mulju srpske političke scene, predvođeni odbačenim Vučićevim što saradnicima što pudlicama.

I u tu skupinu je prste umešao spomenuti Mirković, koji novcem dobijenim od Ramuša Haradinaja finansira kako neke od novih saradnika  Velimira Ilića, tako i bezbroj svojih portala  kojima lažno podržava i Veljin pokret i ostalu opoziciju, čekajući pravi trenutak kad će i njih da razbije ili bar da ih što više oblati, kupujući time svoju slobodu od Vučića.

Mnogi od starih i vernih saradnika Velimira Ilića jednostavno ne mogu da shvate šta se događa sa Ilićem i kako je dopustio da postane igračka u rukama kvazipolitičkog ološa i neuravnoteženih osoba.

Ovakvom prljavom igrom su i Haradinaj i Tači i Vučić i Brnabić postali bezbedni što se tiče neke ozbiljnije reakcije patriotskog dela javnosti prilikom priznavanja Kosova jer neće postojati ni jedna relevantna politička snaga koja bi mogla da eventualno organizuje neki ozbiljniji protest.

I tako su se Albanci još jednom pokazalio kao zrela nacija a njihovi političari kao zreli ljudi, koji su radi višeg cilja spremni da ostave sve svoje nesuglasice i svađe po strani, i da zajednički rade za korist svog naroda i svoje države.

A mi?

Neka se pripremi… Republika Srpska.

Izvor: Obaveštajac

“Edijev hatišerif”: Srpsko – albanski plan za nezavisno Kosovo