Milić: Ofanziva srpske diplomatije pokazuje da oko Kosova i Metohije još ništa nije gotovo

Uspeh srpske diplomatije prilikom povlačenja priznanja takozvane  nezavisnosti Kosova i Metohije od strane nekolicine država pokazuje da oko pitanja južne pokrajine još uvek ništa nije gotovo, izjavio je politički analitičar Bojan Milić.

Milić je za portal Balkanska, povodom aktuelnih međudržavnih odnosa i pozicije srpskog naroda u šahovskoj igri velikih sila rekao da će proces rešavanja statusa južne srpske pokrajine potrajati a da je očigledno da se Briselu i pojedinim faktorima iz Vašingtona žuri da stave tačku na ovo pitanje.

On smatra da je ofanzivna uloga srpske diplomatije imala efekta a dokaz za to je i uporno zahtevanje određenih faktora iz administracija naših Zapadnih partnera da Srbija prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti odmetnutih separatista sa KiM i naglasio je da će se tek videti pozitivni efekti napora ministra inostranih poslova Ivice Dačića kao i šefa države Aleksandra Vučića.

Advertisements

”Sagledavajući aktuelnu situaciju jasno vidimo da je pozicija Srbije u međudržavnim okvirima znatno bolja nego pre, recimo, jednu deceniju. Zahvaljujući aktivnoj ulozi srpske diplomatije uspela je da se oživi pozicija Srbije u kreiranju sopstvene sudbine. Jačanjem srpske diplomatije jača i naš pregovarački kapacitet po pitanju procesa rešavanja pitanja Kosova ali, što je itekako važno, jača i pozicija Republike Srpske kojoj je Srbija garant opstanka u okvirima zasnovanim na Dejtonu”, ocenio je Milić.

Prema njegovom mišljenju, tek predstoji turbulentan period za Srbiju u vidu pristisaka od strane Zapada, prvenstveno zbog sve bliže vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom kao i zbog jačanja međusobnih veza Beograda i Banja Luke.

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *