Нема силе која ме може натерати да признам Kосово

Председник Србије Александар Вучић поручио је  да нема силе која га може натерати да призна независност Kосова.

Упитан да коментарише противљење Рамуша Харадинаја о корекцији граница, Вучић је упитао: “А о којим границама је реч. Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Шпанија или Италија, оне које признаје Kина или Немачка“.

Истакао је да они који му све време држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су изместили решавање питања Kосова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално саветодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промене граница, сагласашавајући се са онима који неће то јер је за њих Kосово независно.

“Они који говоре то у Европи нам поручују: ”Срби изгубили сте све на Kосову, цела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Kосова”!. То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи“, констатовао је Вучић у обраћању новнарима након обиласка радова у Дечјој клиници у Тиршовој.

Добро је, казао је, чуо и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Kосово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.

“Не постоји та сила која ће да ме натера да признам независно Kосово, не постоји ниједан човек у свету. Ево нећу. А нећете никада ни имати већину у скупштини за то“, поручио је Вучић.

О причама да је “поцепао” Европу, Вучић је уз осмех рекао да је право “светско чудо какве приче су неки у стању да измисле”.

“Не разумеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Шта да радимо има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабилност и видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србије буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Kосову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је он.

Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су решили косовски проблем па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Kосова и Албаније.

Он, каже, није задовољан, али пошто не може да се избори ни са Србима да траже нешто да добију, а камо ли са другима поручио је: “Решавајте како мислите“.

Председник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези Бањалуке или РС.

“До сада би четири пута хитно заседао Савет безбедности УН, да не причамо о специјалним санкцијама“, навео је.

Ћутање, приметио је, говори о сталној замени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.

Истакао је да морамо да се навикенемо на такве услове.

“Никада они који су стварали Kосово неће рећи да су погрешили“, уверен је Вучић и додао да су из дела западних земаља, када је неко у Србији скупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас.

“Не ризикујем само политичку каријеру, већ својим говором ризиковао сам много више. Радио сам то због будућности Србије. Наишло је на још жешће негодовање. Пошто је тако, видим да сте задовољни како сте то решили, ја нисам, али пошто не могу да се изборим ни са Србима да траже да нешто добију, а камоли са вама “решавајте како мислите“, рекао је он.

Вучић је казао да му је лично важно да у историју уђе да смо у једном тренутку могли да имамо нешто.

“Плашим се да ћемо због свега што постоји на Западу и у Србији остати без било чега на несрећу моју и нашег народа, али то неће бити моја одговоронст. Дао сам све од себе. Пет година се борио да поправим положај Србије“, јасан је Вучић.

Kазао је да неће да реагују на стварање “велике Албаније”, додајући да на Kосову, сем на институцијама нема косовске заставе, већ само албанске.

“И мене су дочекивали на путевима са албанским заставама. То је као нека новост па ће да се изненаде? Ја се осмехнем и наставим да се борим за Србију“, казао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *