Grčki narod uvek uz Srbe: Prof.dr Hristos Aleksopulos omogućio deset dana letovanja u Grčkoj za Stefana i Miloša

”Braća Grci”-tako su oduvek Srbi nazivali i nazivaju pravoslavni narod iz kojeg se iznedrila evropska civilizacija i sa kojim srpski narod ima neraskidive kulturne i duhovne veze. Upravo tako je monahinja drevnog srpskog manastira Gračanice uzviknula kada je čula za delo prof. dr Hristosa Aleksopulosa-”Braća Grci!” Tako kratko, a tako snažno-pogađa pravo u srž i objašnjava celokupnu zajedničku istoriju dva naroda na ovim nemirnim područjima Balkana.

Baš na Srpsku Novu godinu, 14og januara, prof. dr Hristos Aleksopulos koji je predsednik Matice Grka u Srbiji posetio je Kosovo i Metohiju, uz blagoslov vladike Teodosija učinio je vedrijom skoro svakodnevno sumornu stvarnost Milošu i Stefanu Stojanoviću-dečacima koji su ranjeni na Badnji dan! Valjda im je jedini greh bilo srpsko ime i prezime, a veliki prestup to što su kao i svi njihovi preci u vekovima dok Albanaca u njihovom selu nije ni bilo, nosili Badnjake kućama!?

Ispred slavnog manastira Gračanice, tog svedoka vekova srpskog postojanja i gospodarenja ovom svetom zemljom, Aleksopulos je Stefanu i Milošu uručio vaučere za desetodnevni boravak na moru, u Grčkoj. Oduševljeni narod koji je bio prisutan pozdravio je ovaj čin. Baš na Srpsku Novu godinu i dan kada SPC proslavlja Svetog Vasilija Velikog srpski narod na Kosovu i Metohiji je još jednom video da nije sam, da su braća uvek tu, čak i onda kada su uslovi nemogući, nađe se način, samo ako ima želje i volje… a volja jednog čoveka i želja da doprinese tome da ova dva mlada junaka što pre prevaziđu traume ničim izazvanog arnautskog pucnja pobedila je prepreke i pokazala da možemo, moramo i trebamo da budemo jedinstveni, da mislimo jedni na druge…

ГРАЧАНИЦА, 14. ЈАНУАРА /СРНА/ – Стефан /11/ и Милош /21/ Стојановић, које је на Бадњи дан ранио припадник косовских безбједносних снага у селу Готовуша код Штрпца, добили су од удружења “Матица Грчка” у Србији ваучере за љетовање у Грчкој.

Grčki narod je bio, jeste i ostaće zauvek uz bratski srpski narod, gde god se on nalazio. Poznato je koliko je dece iz Republike Srpske Grčka prihvatila, školovala i pomogla u ono teško vreme rata u Bosni i Hercegovini. Isto tako, deca iz Srbije tj. Kosova i Metohije će uvek u Grčkoj imati mesto na kojem će se osećati kao kod kuće i gde će imati bezuslovnu podršku i ljubav. Miloš i Stefan su Obilići naših dana-nisu ustuknuli ni milimetar isturivši svoja mlada a tako velika i srpstvom nadahnuta prsa ispred onih kojima smeta naše postojanje, naša vjera i naš jezik!

Advertisements

Živeće ovaj narod dok god ima ljudi poput Hristosa Aleksopulosa, opstaćemo na ognjištima dok god majke budu rađale Miloše i Stefane!

Živela Srbija! Živela Grčka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *