Albanski „istoričari“ tvrde da su Visoki Dečani albanski manastir

Udruženje kosovskih istoričara “Ali Hadri”, ogranak u Dečanima, zatražio je danas od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrde, “genocida” koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani, Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primijeni.

S tim u vezi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu “Glasu Amerike”, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara koji tvrde da je riječ o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, “uzurpirali srpski okupatori još u srednjem vijeku”.

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, “oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije”, prenijela je prištinska “Koha”.

Oni kažu i da im je još uvijek u svježem sjećanju period kada su visoki dostojanstvenici manastira Dečani u tom zdanju “osvještavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična djela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire”.

– Neistina je da manatir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama. – Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana – navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja “Ali Hadri”.

Na Janićevu izjavu da sveštenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuju kosovske zakone, istoričaru kažu da je to “potpuna drskost” i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva “Republikom Kosovo”, već Kosovo i Metohija.

Oni su pozvali igumana Savu da “povuče” svoje izjave i izvini se za navodni geocid koji je, kako tvrde, “srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana”.

Traže od Jajića i da povuče izjave koje, kako kažu, destabilizuje bezbjednosnu situaciju u Dečanu tvrdnjom da preduzeća “Apiko” i “Iliria” pripadaju manastiru.

– Podsjećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanaca koji će prenijeti imovinu i preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i neprimjenjiva, s obzirom na to da je donijeta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima – navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara “Ali Hadri”.

Izvor: Argumenti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *