AMSS upozorava na ledenu kišu tokom noći i jutra

AMSS upozorava na ledenu kišu tokom noći i jutra

Nove snežne padavine na području Subotice i Vrbasa donele su još jedan talas zimskih uslova vožnje, sa mestimičnim snegom na kolovozu zbog čega AMSS vozačima savetuje da na putevima budu maksimalno oprezni zbog mraza i pojave poledice tokom noći.

Prema najavama RHMZ-a, tokom noći postoje uslovi za kišu koja se ponegde na području zapadne i severne Srbije može lediti pri tlu.

Damir Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja apelovao je na nadleže inspekcije da preduzimaju mere prema nesavesnim putarima koji ne održavaju puteve u bezbednom stanju.

“Molim vozače i putnike da počnu da vezuju sigurnosni pojas i na prednjim i na zadnjim sedištima”, rekao je Okanović za RTS.

Od početka godine poginulo je 14 ljudi, od kojih je bilo šest pešaka, jer se, kako kaže Okanović, sve više pešaka kreće kolovozom pošto su im pešačke staze i trotoari pod snegom.

“Pešaci mnogo teže opažaju vozila, a vozači mnogo teže opažaju pešake tako da apelujm i na vozače i na pešake na dodatni međusobni oprez”, ukazao je Okanović.

“Vežite pojas i imajte na umu da svako povećanje brzine utiče na posledice. Što je manja brzina posledice su manje, nemojte to da smetnete s uma”, istakao je Okanović.

Saobraćaj je večeras umerenog inteziteta i odvija se bez posebnih zastoja, ali zbog vremenskih prilika usporeno.

Zbog očekivano niskih temperatura tokom noći potrebna je dodatna opreznost zbog izraženo jake poledice na svim mokrim ili vlažnim deonicama puteva.

Uveče i u toku noći, kao i sutra ujutro na severu i zapadu Srbije očekuje se lokalna pojava kiše koja će se lediti na tlu.

Sutra i u četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije obilnije snežne padavine i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

I u Beogradu večeras i u toku noći, kao i sutra ujutro u pojedinim delovima očekuje se mestimično kiša koja će se zbog niske temperature lediti na tlu.

Prema informacijama Puteva Srbije na naplatnim stanicama nema zadržavanja, a tako je i na graničnim prelazima u zemlji.

Izvor: RTS, Tanjug