ANA BRNABIĆ KATEGORIČNA: “Ni promil šanse da snabdevanje hranom bude ugroženo”

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj je konstatovano da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast u oblasti industrije, uvoza i izvoza.

Takođe je rečeno i da ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Rast BDP u prvom kvartalu iznosio je 4,3 odsto, dok je godišnja prognoza 4,5 odsto, rečeno je na Savetu za BDP.

Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima.

Istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom, u oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98 odsto površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita.

Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta.

Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a kada je reč o stranim direktnim investicijama, njih je za trećinu više.

Premijerka Brnabić je rekla da se od sada Javno preduzeće Srbijašume tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni, s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Na sednici Saveta za BDP je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti.

Advertisements

U vezi sa merama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Siniša Mali je rekao da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, kao što je to već učinjeno kada je reč o penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima.

Ministar Mali je precizirao da će na račune mladih u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je ujedno i poslednja mera pomoći države građanima, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *