Bivši zet ministra Antića, Milan Zarubica, osuđen u Makedoniji na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge

Bivši zet ministra Antića, Milan Zarubica, osuđen u Makedoniji na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge

Milan Zarubica osuđen je u Makedoniji na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice. Zarubica, bivši zet ministra Aleksandra Antića, uhapšen je u decembru 2017. godine u Tetovu sa još šest ljudi kao organizator kriminalne grupe.

Bivši zet ministra Antića, Milan Zarubica, osuđen u Makedoniji na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i prodaje droge

Piše: Jelena Radivojević

Presuda je izrečena 19. septembra u Osnovnom sudu u Skoplju, rečeno je novinarima KRIK-a u ovom sudu. Zarubica je osuđen na jedanaest godina zbog proizvodnje i prodaje narkotika, kao i zbog posedovanja opreme za proizvodnju droge.

On je sa makedonskim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, a osim Zarubice krivicu je priznalo još četvoro optuženih, među kojima i srpski državljanin Stevan Kljajić. Još se sudi dvema osobama.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je u maju ove godine Zarubicu i još šest osoba da su tokom 2017. kao članovi međunarodne kriminalne grupe u Makedoniji i Srbiji kupovali, prenosili i posredovali prilikom prodaje droge i supstanci potrebnih za njenu proizvodnju.

Oni su uhapšeni u decembru 2017. godine u Tetovu, a policija je Zarubicu označila kao organizatora kriminalne grupe.

Policija je prilikom hapšenja na dve lokacije pronašla mašine, opremu i oko 200.000 tableta koje sadrže amfetamin. Deo kupljenih materijala za proizvodnju droge držali su u kući u makedonskom selu Batinci, a deo u kućnoj laboratoriji kod Tetova gde su i pravili amfetamin.

Zaplenjeno je i oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Ugledni lekar ili proizvođač amfetamina

Milan Zarubica, bivši zet ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića, osuđivan je nekoliko puta zbog proizvodnje droge.

Kao šef kriminalne grupe od 15 članova 2005. godine osuđen je na 11 godina zatvora zbog toga što je organizovao grupu koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Zarubica je tada u svojoj odbrani tvrdio da se zapravo bavio proizvodnjom lekova od kojih je jedan na bazi amfetamina. Lek je, kako je on objašnjavao, trebalo da bude namenjen za lečenje narkolepsije odnosno bolesti spavanja, deficita pažnje, stanja prekomerne gojaznosti i patološke uspavanosti. Za njega je radilo, kako je tvrdio, 30 doktora nauka.

Droga je za Zarubicu bio porodični biznis – sa njim je bio osuđen i njegov otac. Njegova tadašnja supruga Ljiljana, sestra ministra Antića, bila je suvlasnik u Zarubičinoj firmi „Varan chemicals“ registrovanoj za proizvodnju hemijskih proizvoda, a u stvari paravanom za proizvodnju droge.

Iako se nalazio u zatvoru zbog droge, Zarubica je slobodne vikende tokom kojih je izlazio na slobodu koristio da proizvodi narkotike. Zbog ovoga je ponovo osuđen 2015, a nova kazna je dodata postojećoj.

Advertisements

Izvor: KRIK