BOBAN JOVANOVIĆ: POLITIKA KAO SUDBINA

Po uvodjenju vanrednog stanja usled pojave Korona virusa Boban Jovanović je izjavio da sada nema mesta političkim prepucavanjima i da smo svi sada jedna partija apelujući na gradjane da poštuju mere i ne prave paniku.

Jovanović odlučuje da se posle više godina provedenih u dijaspori vrati u Srbiju i da formira novu političku opciju koja će biti MOST izmedju politika prošlosti i politike budućnosti i tako osniva Uniju MOST, koaliciju stranaka nacionalnih manjina, pokreta i udruženja, kao i uglednih pojedinaca iz matice i dijaspore.

 

Boban Jovanović je već sa osamnaest godina osetio šta znači vojska i rat i kao regularni vojnik JNA učestvovao u borbenim dejstvima na teritoriji bivše SFRJ, stoga je i razumljivo da se zalaže za prava ratnih veterana.

Po povratku iz vojske posvetio se novinarstvu i društvenom životu i u svom rodnom gradu Ćupriji osnovao Udruženje za unapredjenje kulture preko kog je organizovao niz kulturnih dogadjaja. Takvim delovanjem nametnuo se i u političkom životu malog grada pa je tako postao i prvi demokratski odbornik sa najvećim brojem glasova  u opštini Ćuprija.

Kao vrlo mlad i energičan iz grada na Moravi vinuo se put prestonice jer je shvatio da je vlast centralizovana i da se odluke donose u Beogradu i da samo odatle može da svoje ideje sprovede u stvarnost.  I danas se mnoga kapitalna dela njegovog političkog delovanja vide u Ćupriji, a jedno od najvećih je i izgradnja Visoke  medicinske škole koja je jedan od obeležja tog malog grada.

Foto: Printscreen/ Google Maps

Posle ubistva Premijera Zorana Djindjića, sa kojim je usko saradjivao, Jovanović se povlači iz politike i posvećuje se poslovima u oblasti političkog marketinga, a potom odlazi u inostranstvo i na Malti formira Srpski informativni i kulturni centar SKIC,a kancelarija za saradnju sa dijasporom sa sedištem u Nišu ga imenuje za Ambasadora.

Vrlo uspešno spaja diplomatiju i kulturu i uspeva da popravi imidž Srbije u svetu kroz svoje kulturne i humanitarne aktivnosti.

Njegove misije po Evropi i Africi ostavljaju veliki trag a i njegov neformalni diplomatski rad ostvaruje rezultate time što su afričke države u kojima je imao humanitarne misije povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Foto: Al jazeera Balkan

Jovanović odlučuje da se posle više godina provedenih u dijaspori vrati u Srbiju i da formira novu političku opciju koja će biti MOST izmedju politika prošlosti i politike budućnosti i tako osniva Uniju MOST, koaliciju stranaka nacionalnih manjina, pokreta i udruženja, kao i uglednih pojedinaca iz matice i dijaspore.

Po uvodjenju vanrednog stanja usled pojave Korona virusa Jovanović je izjavio da sada nema mesta političkim prepucavanjima i da smo svi sada jedna partija apelujući na gradjane da poštuju mere i ne prave paniku.

Bobana Jovanovića smo zatekli u poslu sprovodjena aktivnosti humanitarne pomoći gradjanima Srbije i zamolili za intervju.

NOVINAR: Vi ste se vratili iz dijaspore, gde ste postigli izuzetne rezultate u medjunarodnim organizacijama i rešili da se bavite politikom u Srbiji. Šta vas je na to navelo?

BJ: Na taj potez me je navelo ludilo koje sam izdaleka gledao, iako sam godinama pokušavao da budem ravnodušan, ipak nisam izdržao. Gledao sam kako u mojoj Srbiji sve partije gubeći osnovni smisao svog postojanja, a to je poštovanje programa, sve više postaju kao fubalski timovi pa igrači sa levice prelaze u desnicu i obratno i time se ponose i što se bolje pozicioniraju to je bolji transfer i trgovina.

Narod je to prihvatio kao normalno i tako su stranke izgubile smisao pa se maltene, došlo do jednopartijskog sistema u Srbiji.

To je počelo još posle petog oktobra, kada su julovci preletali u DS i DSS, uglavnom, ali deceniju kasnije ta pojava je postala društveno prihvatljiva, šta više kadrovi su se nudili kao na tenderu ili stočnoj pijaci.

NOVINAR: Naša saznanja govore da ste i sami promenili nekoliko partija?

BJ: Jesam. Kao omladinac I roker, početkom devedesetih, noseći bunt u sebi, zajedno sa najboljim drugom, koji je sada visoko pozicioniran sveštenik u SPC, ulazimo zajedno u Demokratsku stranku, ali samo nekoliko meseci kasnije kada Zoran Djindjić pučem preuzima stranku donosim odluku da izadjem I predjem u SPO kao potomak monarhističke porodice I predaka koji su u Kraljevini Srbiji I Jugoslaviji dali veliki doprinos u odbrani Otadžbine. Tada nisam znao da je Vuk Drašković I SPO tvorevina nikad rasformirane UDBE.  Pet godina kasnije shvatam o čemu se radi I izlazim iz te priče formirajući lokalni Pokret za Ćupriju.

Sa svojim pokretom ulazim u savez lokalnih pokreta Nova Demokratija pod vodjstvom Dušana Mihajlovića. To je bila jedina decentralizovana partija u Srbiji I de fakto I de jure.

NOVINAR: Kako da iz monarhističke priče ulazite u partiju koja je bila u koaliciji sa SPS I JUL devedesetih?

BJ: Nisam ja ušao u partiju, več je moj lokalni pokret ušao u savez lokalnih pokreta. A Nova Demokratija je u dogovoru sa SPO, svojevremeno ušla u koaliciju sa SPS I JUL da u tu istu koaliciju ne bi ušla Demokratska stranka, a to je drugo pitanje koje zahteva ozbiljijniju observaciju.

Tada sam bio evrofanatik i u Novoj demokratiji sam video zaista Srbiju na zapadu, kakav je i slogan bio, a i podržavao sam tada ulazak Srbije u Partnerstvo za mir i NATO i da je tada Srbija ušla u te saveze kasnije ne bi bila bombardovana. No, posle bitke svi su junaci. Prošlost ostavimo istoriji a mi moramo da se posvetimo budućnosti.

NOVINAR:  Znamo da ste kasnije kao lokalni funkcioner saradjivali sa Zoranom Djindjićem pa i da ste uz njegovu saglasnost sa vlasti u Ćupriji smenili DS, čiji je lokalni odbor bio na strani Slobodana Vuksanovića?

BJ: Da, tako je.

Novinar: Na početku ste rekli da je Djindjić napravio puč u DS I da ste zbog toga izašli iz te stranke a kasnije ste sa njim blisko saradjivali. Kako to?

BJ: To je politika. U politici nema večnih ljubavi, večni su samo interesi. Kad kažem interes ne mislim na lični već na interes zajednice, oko čega smo se tada pokojni premijer I ja složili, jer lokalni čelnici i funkcioneri iz njegove Demokratske stranke upravo su radili suprotno interesima lokalne zajednica a za svoj lični interes.

NOVINAR: Posle ubistva Zorana Djindjića povukli ste se iz politike, ali vas je sporadično bilo u nekim kampanjama, pa čak i u kampanji Tomislava Nikolića. Kako to objašnjavate?

BJ: Prosto, bavio sam se političkim marketingom I bio savetnik mnogim kandidatima u mnogim zemljama. Toma je bio jedan od njih, a kasnije I drugi za koje sam radio posredno ili neposredno.

NOVINAR: Da li ste posredno radili I za Aleksandra Vučića?

BJ: Nisam.

Naslovna strana INFORMER

 

NOVINAR: U maju 2018. Vas je INFORMER na naslovnici prozvao da rukovodite tajnom operacijom sa CIA I Makedonskim premijerom na svrgavanju Aleksandra Vućiča I u tom tekstu ste označeni kao koordinator zapadnih obaveštajnih službi na Balkanu?

BJ: To je glupost I zlonamerno pisanje nekih koji su tada hteli da oslabe moj kredibilitet, jer sam tada bio predstavnik Agencije za Civilnu zaštitu sa sedištem u Ženevi za zemlje zapadnog Balkana I  imao sam plan da obezbedim donacije u vrednosti od pet miliona evra u opremi za obnavljanje Civilne Zaštite u Srbiji. Tada su me neprijatelji Srbije diskreditovali a danas bi ta pomoć i funkcionisanje Civilne Zaštite bilo od velike koristi.

NOVINAR: Posle tog teksta ste dovodjeni u kontekst sa liderima sadašnjeg Saveza za Srbiju, pa i sa Zoranom Živkovićem i Nikolom Sandulovićem? Pominju se vaši kontakti sa Vukom Jeremićem i Sašom Jankovićem.

BJ: Posle tog pisanija su me mnogi zvali verujući da ja držim budžet od 16 miliona dolara I da mogu da se ogrebu nudeći mi mesta potpredsednika u svojim partijama.

Prvo, tekst je bio totalni FAKE NEWS, drugo nije me interesovalo da ulazim u priču sa ljudima koji se bave politikom samo zbog lične koristi. Nikola Sandulović je došao u Skoplje gde sam mu organizovao sastanak sa savetnikom premijera Makedonije za pitanja nacionalnih manjina Dragišom Miletićem, predsednikom SNS Makedoije, čiji sam bio savetnik angažovan kao profesionalac.

Nikola Sandulović me je pozvao i tražio da se vidimo u Skoplju i ja sam to prihvatio.

Sandulović je sa sobom doveo i predsednika republikanaca Kosova, profesora Kurtija. Na početku sastanka Sandulović je izjavio da se u ime Srbije i srpskog naroda izvinjava gradjanima Republike Kosovo za sve zločine koji su Srbi učinili na Kosovu. Istog momenta je naša nezapočeta saradnja i prekinuta.

U Beogradu sam se sreo sa Zoranom Živkovićem, sa kojim se znam iz perioda devedesetih i petog oktobra 2000te, razmenili smo mišljenja i složili se da je Srbiji potrebna nova politička opcija sa novim ljudima kao i da bojkot izbora nema smisla. Živković mi je tada rekao da bi voleo da se pojave novi mladi ljudi i da on i njegova generacija političara trebaju da stanu iza takve opcije kao podrška.

Sa Sašom Jankovićem sam se video par puta, njega i njegov rad kao i mišljenja izuzetno cenim, medjutim njegovo povlačenje iz politike je već tada bilo izvesno, ali sa takvim gospodinom uvek rado popijem kafu i razmenim mišljenje.

NOVINAR: Da li je u stvari ideja formiranja Unije MOST potekla od Saše Jankovića kojoj bi se on kasnije pridružio i čiji bi kandidat bio na predsedničkim izborima?

BJ: Vaše pitanje je savršeno. Logično je da neko ko se bavio zaštitom ljudskih prava I prava manjina dodje na ideju da formira ovakvu opciju, ali pored Saše Jankovića i ja sam se bavio istim stvarima van Srbije a to su zaštita ljudskih i manjinskih prava pa sam ja došao na tu ideju. Pozvao sam pre svega Vlašku, potom Makedonsku, Ukrajinsku i Romsku zajednicu da se priključe, potom sam pozvao i našu dijasporu da nadje svoje mesto u Uniji Most, što su i oni prepoznali. Priključili su nam se i Srbi iz Republike Srpske i mnoga druga udruženja i organizacije pa čak i Udruženje Monarhista i Ekološki pokret.

Most je budućnost Srbije i uspećemo da pokažemo da smo mi alternativa. A na drugi deo vašeg pitanja vam odgovaram da ću ja biti kandidat za predsednika Republike Srbije i da ću pobediti na tim izborima.

NOVINAR: Da li je tačno da je Vaša podrška ratnim veteranima u stvari vaša saradnja sa vojnom službom i generalima iz devedesetih sa kojima ste u kontaktu i sa kojima objavljujete fotografije na društvenim mrežama?

BJ: Pitanje ratnih veterana je pitanje moje generacije a i mnogih drugih generacija. Kao vojnik sam bio u ratu i sam, kao veteran moram da se bavim tim pitanjem. Veterani su elita našeg društva i moraju tako da budu tretirani. Moji kontakti sa generalima i oficirima iz devedesetih su nešto čime se ponosim, ali mi moramo da gledamo napred i da molimo Boga da više nijedna generacija ne treba da ide u bilo kakav rat.

NOVINAR: Izjavili ste i da su oni koji bojkotuju izbore po Vama dezerteri?

BJ:Apsolutno. Ekipa koje bojkotuje izbore nije alternativa Aleksandru Vučiću i SNS, to je bivša vlast i ljudi koji se bore za svoje pozicije, a lično mislim da je Srbiji dosta jedan SPS, ne treba nam i ovaj drugi SSP. Moramo da završimo sa komunistima i njihovim potomcima. Dovoljno je da SPS postoji i da nas podseća na Tita, Slobu i komunizam.

NOVINAR: Šta vi konkretno nudite biračima?

BJ: Pre svega im nudimo poštovanje. Nudimo im opciju da im proradi svest i da njihov glas ne vredi 20 evra koliko im nude neke partije. Nudimo im pravo da glasaju za sebe i da podrže sebe a ne nas koji ćemo da sedimo u nekim foteljama tamo u parlamentu i vladi.

Ljudi koji su u MOSTu ne moraju da se bave politikom i ne bave se politikom zbog sebe da bi dobili plate, to su sve ljudi koji su ostvareni u svojim poslovima i lično i finansiraju celu ovu priču. Nismo plaćeni niti smo ucenjeni ni od koga, zato ćemo i pobediti. Pola Srbije ne izlazi na izbore decenijama. E ti ljudi su čekali i dočekali MOST.

Advertisements

NOVINAR: Rekli ste da dok traje vanredno stanje nećete da se prepucavate sa drugim partijama.

BJ: Ne prepucavam se nisakim, samo kulturno odgovaram na Vaša pitanja. Stojim iza toga da sada svi moramo da poštujemo ono što komanduje Državni vrh i da se svi stavimo na raspolaganje, kao što i radimo. A nije zabranjena sloboda govora pa sam vam vrlo blago, fino i kulturno, umereno odgovorio na sve što Vas je zanimalo.

Razgovor vodio: Bojan Milić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *