Bugarski političar o mogućim sankcijama zbog Makedonije: Amerika da objasni

Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska mogla bi zatražiti od SAD pojašnjenje povodom saopštenja da se Bugarska može naći pod sankcijama jer ne želi da počne pregovore o članstvu Severne Makedonije u EU, izjavio je lider bugarske parlamentarne stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov.
Lider stranke „Preporod“ je odsustvo zvanične reakcije Bugarske nazvao sramnim. Prema njegovom mišljenju, sama činjenica da je situacija došla do toga da se razgovara o američkim sankcijama predstavlja skandal.

„Želimo da dobijemo zvanično objašnjenje, a možda i izvinjenje. Izvinjenje ćemo možda dobiti, a možda i ne. Međutim, zvanično objašnjenje mi želimo i moramo da dobijemo, a ne da se zadovoljavamo time da je administracija Džozefa Bajdena, navodno, izdala saopštenje da ne razmatra uvođenje sankcija“, rekao je Kostadinov.

Bugarski premijer Kiril Petkov se sastao sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim u Skoplju. Političari su dogovorili da se otvori avionska linija između Sofije i Skoplja. Međutim, nije se došlo ni do kakvih kompromisnih rešenja oko spornih pitanja između druge zemlje, iako je Kovačevski najavio da će njegova zemlja zvanično obavestiti UN da nema teritorijalnih pretenzija prema Bugarskoj.
Podsetimo, tokom vikenda je američka kongresmenka Klaudija Teni u intrevjuu makedonskim medijima izjavila da su sankcije protiv Sofije „moguća varijanta“. Ona je pozvala Bugarsku da se podjednako i sa uvaženjem odnosi prema svim manjinama uključujući i Makedonce. Kasnije je portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da predsednik Džozef Bajden ne razmatra uvođenje sankcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *