Dačić: „Sijera Leone je 18. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova“

„Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države”, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

“Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN-a”, istakao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN-a, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.To znači da Kosovo više nema većinu u UN-u”, rekao je ministar Dačić.

Naglasio je da je ovo “otpriznavanje” nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Ministar Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

“Predsednik je i dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova Sijera Leonea da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova”, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

Advertisements

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *