Đukanović vratio Zakon Skupštini, ”12 apostola” mu prete smenom!?

„Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u CG i nastavlja u višegodišnjem maniru da CG tretira kao svoj feud“, poručio je Krivokapić

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako javljaju podgoričke Vijesti, Đukanović se pozvao na član 94 stav 1 Ustava.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano da se „kvorum utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine“.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Đukanović je ukazao i na „otvoreno pravno pitanje“ konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić s obzirom na, kako navodi, većinski donetu negativnu odluku Državne izborne komisije, „kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta“.

Skupština Crne Gore usvojila je 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.

Advertisements

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da odluka šefa države Mila Đukanovića, „najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi“.

Izvor: standard.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *