Đurić: Hapšenjem počela hajka na Srbe

Goranu Stanišiću, koji je u subotu uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, a koji se sumnjiči da je tokom rata na Kosovu ubio više desetina civila u opštini Lipljan, određen je pritvor do 48 sati, rekao je Srni njegov advokat Miro Delević. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja, hapšenjem Stanišića počela hajka na Srbe.

Advokat uhapšenog Gorana Stanišića, Miro Delević rekao je da će u narednih 48 sati biti održana sednica Sudskog veća Posebnog suda na kojoj će biti razmotren zahtev Specijalnog tužioca da Stanišiću bude određen jednomesečni pritvor.

Advokat Stanišića kaže da će više detalja moći da iznese pošto dobije pisane ili usmene odgovore na pitanje zašto je njegov klijent uhapšen.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je uhapšeni Stanišić prebačen u pritvorski centar u Prištinu gde će biti saslušan pred nadležnim tužiocem, kada će biti zatraženo da mu se odredi jednomesečni pritvor.

Specijalno tužilaštvo Kosova Stanišića tereti da je tokom sukoba na Kosovu ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Iz ovog tužilaštva navode da postoji osnovana sumnja da je Stanišić u periodu od 15, 16. aprila 1999, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, “uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterao/li albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili”, prenosi prištinski list Koha. 

Đurić: Hapšenjem na Jarinju počela hajka na Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je hapšenjem Stanišića na administrativnom prelazu Jarinje, zbog optužbi za kako je rekao, navodne ratne zločine, počela očekivana hajka na Srbe na Kosovu.

Đurić kaže da je Stanišić, prema raspoloživim informacijama, uhapšen u subotu u popodnevnim satima pred suprugom i sestrom i odvezen za Prištinu.

“Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i da bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima”, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je naveo da je Stanišić često dolazio na Kosovo, poslednji put pre mesec dana, i do sada nije imao nikakvih problema prilikom prelaska administrativnih prelaza.

Đurić je hapšenje Stanišića ocenio kao još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba radi dovršetka etničkog čišćenja Kosova, a naročito njegovor severa.

“Najoštrije osuđujemo hapšenje Gorana Stanišića i aktiviranje nekakvih tajnih spiskova i lažnih optužnica privremenih prištinskih institucija i zahtevamo njegovo hitno puštanje na slobodu”, poručio je Đurić.

On je naveo da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i država obezbedili svu pravnu pomoć porodici Stanišić i ponovio da je  hapšenjem Stanišića počela hajka na Srbe posle ostavke Ramuša Haradinaja.

premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo je u petak ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu na vanrednoj konferenciji u Predsedništvu, da nakon ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaj, koji je kao osumnjičeni dobio poziv za saslušanje Specijalnog suda u Hagu, nema razloga za euforiju, jer će, kako je rekao, položaj Srba biti teži nego danas.

On je naveo da je ostavka Haradinaja politički trik, te da “može da dobije još veću popularnost, pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za celovito Kosovo”.

Vučić je dodao da Srbija predviđa da će on već sledeće nedelje otići u Hag, da će ga pustiti za 48 sati, nakon čega će se vratiti kao heroj na Kosovo.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *