Ekološki pokret Svilajnac apeluje: nadležni da reaguju zbog curenja velike količine hidrauličnog ulja i ugrožavanja našeg zdravlja

Udruženje građana Ekološki pokret Svilajnac bori se za čistu okolinu, međutim postoje ogromne prepreke zbog nepažnje ljudskog faktora a koje utiču na zdravlje stanovništva

Ovih dana ovo udruženje obratilo se pismenim putem Odeljenju za inspekcijski nadzor i poljoprivredu u nadi da će novonastali problem biti rešen. Naime, kako Balkasnka saznaju, dana 15.01.2020. godine prilikom utovara radne mašine-valjka koja je u vlasništvu ”Vodoprivreda Srbije” na prikolicu, u Kameničkoj ulici u Svilajncu, na bivšem vojnom poligonu došlo je do curenja velike količine hidrauličnog ulja na kolovoz i zemlju pored poligona.

Ono što je važno jeste da se bivši vojni poligon nalazi u zoni zaštite vodoizvorišta ”Perkićevo”, za grad Svilajnac i okolna sela (prema rešenju Ministasrtva zdravlja Republike Srbije), pa je istapanjem velike količine hidrauličnog ulja vodoizvorište ugroženo, a samim tim i gradski vodovod kao i korisnici vode, građani Svilajnca i okolnih sela.

Advertisements

Ovim putem Udruženje građana Ekološki pokret Svilajnac zahteva od Odeljenja za inspekcijski nadzor i poljoprivredu da preuzmu mere iz njihove nadležnosti kako bi se na adekvatan način uklonila kontaminirana zemlja a počinilac bio po zakonu kažnjen. Ovo Udruženje nam je dostavilo, kao dokaz, sliku dokumentovanog pismenog obraćanja ovom organu kao i javnosti:

Izvor: Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *