EU udara na Mađarsku

Evropska komisija je donela odluku da tuži Mađarsku pred Evropskim sudom pravde zbog „zakonodavstva koje kriminalizuje aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila“, prenosi „Juronjuz“.

Evropska komisija takođe je optužila Budimpeštu da ne pruža hranu ljudima u tranzitnim zonama migranata na svojoj granici sa Srbijom.

EK je prvo u decembru 2015. godine pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske u vezi zakona o azilu, a sada preduzima dalje akcije u vezi sa takozvanim „Stop Soroš“ zakonodavstvom usvojenim u junu prošle godine. Zakon se odnosi na američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, a kojeg mađarski premijer Viktor Orban optužuje da podržava nelegalne migracije.

– Mađarski zakoni ograničavaju pravo azilanata da komuniciraju i da im pomažu relevantne nacionalne, međunarodne i nevladine organizacije kriminalizacijom podrške zahtevima za azil – navodi se u saopštenju Komisije.

Takođe, uvedeni su i novi kriterijumi za prihvat migranata, ograničavajući pravo na azil na ljude koji dolaze u zemlju direktno sa mesta gde su njihovi životi ili slobode u opasnosti.

– Stoga, ograničeno je pravo na azil na način koji nije kompatibilan sa EU ili međunarodnim pravom – dodala je Komisija.

Štaviše, Brisel je poslao još jedno pismeno obaveštenje Budimpešti o situaciji u tranzitnim zonama.

– Komisija smatra da uslovi u pritvoru u mađarskim tranzitnim zonama, posebno zadržavanje hrane, ne poštuju materijalne uslove utvrđene Direktivom o vraćanju i Poveljom o osnovnim pravima Evropske unije – objašnjava ona.

Budimpešta ima mesec dana da odgovori na zabrinutost Komisije.

Advertisements

Mađarska se poslednjih godina više puta sukobljavala sa EU i to iz različitih razloga – od nezavisnosti pravosuđa do medijskih sloboda i prava izbeglica. Orban je više puta optuživao Brisel da radi protiv nacionalnog interesa zemlje i meša se u njenu unutrašnju politiku.

 

Izvor: Novine novosadske

One thought on “EU udara na Mađarsku

  1. “Svetski milijarder i filantrop”!?Jeste li vi bunike jeli?Zlikovac je to nevidjenih razmera i intenziteta.Zlo jedno “neopevano”!Evropa vishe nema moci da se odbrani od njegovih nedela prisilne islamizacije.Orban ga je procitao na vreme i svaka Orbanu cast,na sprecavanju Soroshevih nedela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *