Goran Rakić: Nas neće kupiti za šaku dolara

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić poručio je, kao i ostali srpski politički predstavnici na Kosovu, da ova lista ne može da utiče na to ko će biti izabran za predstavnika Albanaca na predstojećim izborima, ali da će u konsultacijama sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem odlučiti da li će i sa kim ući u vladu. Pre svega toga, kaže Rakić u intervjuu za Politiku, bitno je da Srpska lista osvoji svih deset mandata rezervisanih za predstavnike srpske zajednice. Ukoliko bude osvojila manje od deset mandata, Rakić kaže da je dobrodošao svaki srpski opozicioni prvak kojem je ”interes srpskog naroda i naše otadžbine”, u isto vreme iznoseći brojne optužbe na račun srpske opozicije na Kosovu: Slobodana Petrovića, Rade Trajković, Nenada Rašića i Aleksandra Jablanovića.

U nastavku prenosimo intervju u celosti:

Srpska lista je državni projekat za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nama, za razliku od miljenika Prištine, nije potrebna kampanja puna lažnih obećanja

Snažna podrška Srpskoj listi znači podršku našem pregovaračkom timu na čelu s predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, da se izbori za kompromis i bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovu poruku u razgovoru za „Politiku” ističe predsednik SL-a Goran Rakić, koji očekuje da će svaki građanin razumeti trenutak u kome se srpski narod nalazi i da ni po koju cenu neće dozvoliti da „prevaranti, sitne šićardžije i secikese” odlučuju o sudbini kosmetskih Srba.

„Ponosan sam na sve ono što je Srpska dosad uradila u parlamentu“ – naglašava Rakić.

Dodaje da Srbi nisu bili „fikusi”, niti pasivni u prethodnom mandatu. Uoči vanrednih pokrajinskih izbora, koji će biti održani za nedelju dana, Rakić poziva Srbe, kako one na Kosovu i Metohiji, tako i prognanu braću iz centralne Srbije, da odgovore na poziv Srbije, „jer kad Srbija zove svi dajemo svoj glas za Srpsku listu pod brojem 135”.

Zvanična kampanja za oktobarske izbore uveliko traje, a protivnici vam zameraju da nastupate mlako?

Srpska lista je državni projekat za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nama, za razliku od miljenika Prištine, nije potrebna kampanja puna lažnih obećanja. Naš program čine rezultati uveliko realizovanih projekata koji su u potpunosti promenili srpske sredine na Kosmetu, ali i projekti čije finansiranje je u potpunosti obezbedila naša država Srbija.

Pojedini srpski opozicioni predstavnici, kao i albanski lideri, već prvog dana su krenuli iz Kosovske Mitrovice, a vi iz Leposavića. Hoćete li se predstaviti Mitrovčanima i ima li naznaka da će predsednik Vučić doći na sever Kosmeta, uprkos zabrani Prištine?

Naša Srpska lista vodi računa o svim Srbima, Gorancima, Bošnjacima, Romima, koji smatraju državu Srbiju svojom, tako da su nam podjednako važni i Kosovska Mitrovica, i Leposavić, Gračanica, Štrpce, Prilužje, Plemetina, Kololeč, Metohija, Pomoravlje, Grace, Babin Most… Svaka opština, zaselak i kuća u kojoj Srbi žive. Za razliku od naših oponenata, mi smo u svim sredinama, svakog dana u godini. Predsednik Aleksandar Vučić je više nego dobrodošao među svoj narod na Kosmetu, ali u ovom trenutku ne mogu da potvrdim da li će nas posetiti u narednih nekoliko dana.

Kadri Veselji hoće da ujedini Mitrovicu, Aljbin Kurti na „Fejsbuku” postavlja Šaljsku Bistricu, a Nenad Rašić i Slobodan Petrović kažu da su im dobrodošli glasovi Albanaca… Doživljavate li to kao udar na Srpsku listu?

Srpska lista nije klasična politička partija, već barjak pod kojim se okupljaju svi oni koji su ponosni Srbi, koji čuvaju i vole svoju Srbiju, za razliku od Slobodana Petrovića, Rašića, Rade Trajković i Aleksandra Jablanovića, i nisu spremni da prodaju veru za večeru, niti da za šaku srebrnjaka izdaju najbolje među nama. Izbori su prilika da svaki građanin, pod uslovom da mu Priština ne oduzme glas, kao hiljadama Srba na severu, sebi odabere legitimne predstavnike. Trabunjanja albanskih lidera ne želim da komentarišem. Samo želim da kažem da će sever Kosmeta ostati njihov nedosanjani san.

Priština je stavila zabranu na glasanje s dokumentima Republike Srbije. Hoćete li se izboriti za sever, znajući da većina Srba nema kosovsku ličnu kartu?

Od početka ovog izbornog procesa Priština sa svojim potplaćenim, iznajmljenim Srbima vrši strašan pritisak na Srbe i ostale građane koji podržavaju Srpsku listu, odlukom da se građanima na severu onemogući identifikacija u skladu sa zakonom. Priština je pokazala pravo lice, a međunarodna zajednica na ovo flagrantno kršenje zakona ćuti. Ali ćuti i na podršku Petrovića, Rašića, Trajkovićeve i Jablanovića, koji su podržali ovu odluku. A odluka je doneta na zahtev Slobodana Petrovića, uz podršku zapadnih mentora, a s ciljem slabljenja snage Srpske liste. Uticaće na broj glasova koje ćemo osvojiti, ali neće dovesti u pitanje pobedu Srpske liste.

Nadate se ubedljivoj pobedi i osvajanju deset mandata. Kako ih dobiti?

Pre svega mi verujemo da će svaki građanin razumeti trenutak u kome se nalazimo i koliko je značajno da ni po koju cenu ne dozvolimo da na izborima dobiju prevaranti, sitne šićardžije i secikese, zarad šake dolara. Jedino svih deset mandata u rukama Srpske liste garantuju institucionalnu snagu srpskog naroda. Snažna podrška Srpskoj listi bila bi podrška našem pregovaračkom timu na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem da se izbori za kompromis i bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srpska opozicija uporno ponavlja da bi u slučaju pobede Srpska lista išla na podelu ili razgraničenje. Šta kažete na to?

Srpska opozicija na Kosmetu bi trebalo da zaćuti jer su nas u periodu kada su bili na vlasti doveli do prosjačkog štapa, bogateći se na plećima običnih, poštenih Srba. Svojim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde, koje je postavio režim Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, daje najveći argument Prištini u borbi protiv Srba i Srbije. Podsetiću vas da Vuk Jeremić i Dragan Đilas nesmetano dolaze na Kosovo i Metohiju, uz podršku albanskih političara i medija, dok se, čak, za najavu dolaska predsednika Vučića, Priština digne na noge. Pametnom čoveku je to dovoljno da razume šta deo srpske opozicije okupljen oko milionera Đilasa planira s Kosovom i Metohijom.

Na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku predsednik Vučić je kazao da trajno rešenje mora da bude postignuto tako da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno…

Predsednik Vučić ima punu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u ovoj neravnopravnoj borbi i pronalasku održivog i kompromisnog rešenja. Njegova rečenica je rečenica odgovornog lidera i državnika koji se bori za mir, svestan da je za kompromis potrebno da se, ma koliko bilo teško, uvaže interesi i druge strane. Šta će biti s dijalogom i da li je moguće naći ijednog albanskog lidera spremnog da razmišlja racionalno, trezveno i odgovorno, šta će biti u budućnosti, videćemo. A u interesu mira i budućnosti je neophodno da se prihvati pružena ruka predsednika Vučića i srpskog naroda.

Da li biste i s kojom albanskom grupacijom ušli u vladu, ukoliko osvojite deset mandata, a koju od njih u startu odbacujete?

Prvo da osvojimo tih deset mandata. Nakon dobijenih rezultata, u konsultaciji s našim državnim vrhom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, dogovorićemo se o narednim koracima. Činjenica je da mi ne možemo da biramo ko će da predstavlja Albance, mada oni nastoje da biraju ko će da predstavlja Srbe, pa pružaju punu podršku Petroviću, Trajkovićevoj, Jablanoviću i Rašiću… Ali s kim god budemo razgovarali, tražićemo da pokaže poštovanje prema srpskom narodu, da prestane institucionalno nasilje prema našim građanima preko montiranih optužnica, da se zaustavi otimanje imovine, kako građanima tako i SPC, da se prestane s praksom nekažnjavanja odgovornih za napade i zločine, ali i da se poštuju prava srpskog naroda koja su u ovom trenutku samo mrtvo slovo na papiru.

Ukoliko osvojite manje od deset mandata, s kojim srpskim opozicionim prvakom biste se udružili?

Svi kojima je bitan interes srpskog naroda i naše otadžbine su dobrodošli. Podsetiću da je u ovom procesu veliki broj građana pristupio Srpskoj listi, što potvrđuje snagu ideje srpske sloge koju promoviše Srpska lista. S onima kojima je privatni interes iznad nacionalnog, nema pregovora. Setimo se da je Jablanović pozdravljao brutalni upad nekakvih naoružanih bandi iz Prištine na sever Kosmeta, Rada Trajković se cerekala s Kušnerom na pomen „žute kuće”, ali se setimo o onih koji su promovisali takozvano nezavisno Kosovo.

Nadate li se da će najkasnije u decembru biti ukinute takse? I da li očekujete da to bude na tri meseca, kako se čuje, ili sasvim?

U kampanji nisam video nijednog kandidata koji najavljuje njihovo ukidanje. Ostaje da vidimo da li će Priština biti „jača” od Amerike, Kine, Japana, Italije, Engleske… Od onih koji su bar deklarativno zahtevali da se one ukinu.

Utisak je da se o Zajednici srpskih opština već duže ništa ne čuje?

Ne bih se složio s tim. Na svim sastancima ističemo da je najvažniji segment Briselskog sporazuma formiranje ZSO. Na ovom pitanju se vidi sve licemerje međunarodne zajednice koja nijednom Prištinu nije prekorela što se prema obavezama ponaša kao za „švedskim stolom”. Prosto se pitamo kako doći do konačnog dogovora kada se potpisani ne sprovode.

Priča se da Srbi odlaze s Kosmeta, posebno iz sredina južno od Ibra. Kako ih zadržati?

Advertisements

U ovom trenutku, prema pokazateljima, u prodaji i odlasku prednjače Albanci. Srpska lista nastoji da rešavanjem dva krucijalna problema zadrži Srbe na Kosmetu. A to je očuvanje mira i insistiranje na sigurnom okruženju. Ali i na unapređenju ekonomskih uslova i otvaranjem novih radnih mesta za mlade u svim srpskim sredinama. Na Kosmetu je veliki investicioni ciklus s više od 149 projekata, koje je pokrenuo Aleksandar Vučić, i svi do jednog su odobreni od strane Vlade Srbije. S projektima koje redovno realizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju to je više od 340 projekata, vrednih više od 100 miliona evra.

Izvor: kossev.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *