Gradiće se novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Gradiće se novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Do kraja sledeće godine 4,5 kilometara, delom novog puta, spojiće mesto u Srbiji Rabe i mađarsko Kubekhazi, a da bi se građani slobodno kretali iz jedne u drugu zemlju, na njemu će se otvoriti i novi granični prelaz.

Projekat prelaznog puta finansira se najvećim delom iz IPA fondova Evropske unije i sopstvenih sredstava mađarske Nacionalne agencije za infrastrukturu, “Puteva Srbije” i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Budući prelaz biće otvoren za putnike, pešake, bicikliste i kamione do tri i po tone. Ukupna vrednost projekta je 5,46 miliona evra, a iz donacije je stiglo 4,6 miliona evra.

– Značaj ovog projekta je u poboljšanju uslova života u graničnim predelima obe zemlje – istakao je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Advertisements

– Radimo na još dva projekta prekogranične saradnje, putni pravac od Baje do Sombora i projekat pruge od Subotice do Baje. Ukupna vrednost sva tri programa premašuje deset miliona evra. Ovaj put ćemo od Rabe produžiti do Kikinde i on će Kikinđanima biti najbolja veza sa evropskom mrežom auto-puteva – dodao je.

Gradiće se novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Autor: Novosti, Izvor: 021