Han: Nastavak dijaloga posle izbora na KiM, u septembru

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

Istakao je da je za nastavak dijaloga, kako je rekao, neophodna politički razjašnjena situacija na KiM.

Han je tako odgovorio na pitanje u Vladi Srbije da li ostavku Ramuša Haradinaja, njegov odlazak u Hag, a potom i povratak političkim aktivnostima vidi kao politički manevar, budući da ima ocena da će odlazak u Hag ojačati njegovu političku poziciju, te kako će to da utiče na dijalog Beograda i Prištine.

“Ne bi bilo dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, na osnovu različitih najava da će doći uskoro do izbora koji će promeniti političku situaciju na KiM, što će omogućiti nama da obnovimo dijalog, za koji je potrebno dvoje. Za tango je potrebno dvoje”, naveo je Han.

Izrazio je nadu da, kako kaže, obe strane, kao i svi u Evropi, očekuju i da će se to zaista desiti “pre nego kasnije”.

“Stoga se nadam da će se desiti tokom septembra, kao sto je i najavljeno”, dodao je Han.

Brnabić: Odazvaćemo se svakom pozivu za nastavak dijaloga

Beograd će se odazvati svakom pozivu za nastavak dijaloga, poručila je premijerka Ana Brnabić i prenela da je danas sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom razgovarala o nastavku pregovora Beograda i Prištine i posledicama njegovog prekida.

“Svaka inicijativa koja bude pokrenuta po pitanju dijaloga i budemo pozvani, mi ćemo učestvovati i daćemo pozitivnu poruku što se tiče dalje saradnje za pomirenje srpskog i albanskog naroda”, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li su razgovarali o mogućem sastanku koji je najavio francuski predsednik Emanuel Makron za septembar.

Brnabić kaže da nisu dublje ulazili u tu temu, kao i da joj se čini da je o tome rečeno sve što ima da se kaže.

“Nadamo se da će postojati neka iniciajtiva koja će da urodi plodom kako bi Priština preispitala svoje stavove i okrenula se reginalnoj saradnji, a ne izolaciji. Najgore je što ti stavovi štete i u centralnoj Srbji, ali svakako najviše ljudima na KiM”, navela je Brnabić.

Premijerka je kazala da je informisala Hana da će taktika Srbije i dalje biti usmerena ka regionalnoj saradnji, a ne prekidu dijaloga, te da je to jedini mogući put za budućnost regiona.

Brnabić dodaje da će Srbija uskoro potpisati sa Severnom Makedonijom bilateralni sporazum o jednošalterskom prelazu i bilateralnom medjusobnom priznavanju operatera po pitanju carine, kako bi kompanije mogle lakše da pružaju usluge gradjanima.Evropski komesar, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, danas će prisustvovati i zatvaranju regionalne manifestacije Sportske igre mladih.

Han se sinoć, po dolasku u Beograd, sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao, između ostalog, o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine i stanju nastalom posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *