Haradinaj traži izbore, Tači kupuje vreme

Ne očekuje se da će ove sedmice biti doneta odluka o izborima na Kosovu, jer kosovski predsednik Hašim Tači ne želi da se to desi, već i dalje „kupuje vreme“.

U najboljem slučaju, Tači će do petka organizovati konsultacije sa strankama o mogućim načinima za prevazilaženje situacije nastale nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, tvrde za Danas nezvanično pojedini izvori s političke scene u Prištini. Pojedini naši sagovornici kažu da Tači, kome nije po volji opcija po kojoj bi se u septembru išlo na prevremeno glasanje, neće moći da se ogluši o zahtev Ambasade SAD da izbori tada budu održani. „Ako Amerikanci pritisnu Tačija, i kažu da je neophodno da se uvaži želja većine albanskih stranaka da se ide na izbore, on će ih i raspisati“, kažu izvori iz diplomatskih krugova.

Za razliku od kosovskog predsednika, čiji rejting je umnogome poljuljan u poslednje vreme, kosovski premijer u ostavci zdušno se zalaže za izbore. Haradinaj, koji se povukao zbog prošlonedeljnog svedočenja pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog, pozvao je juče Tačija, parlament i političke stranke da preuzmu odgovarajuće mere za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je, takođe, predao kosovskom Ustavnom sudu zahtev za definisanje nadležnosti i funkcionisanja vlade nakon njegove ostavke. Kako je precizirao putem Fejsbuka, svrha tog zahteva je „ne samo da zatraži pojašnjenje pravne situacije stvorene nakon ostavke, i na taj način izbegne institucionalni vakuum, već i da svojim tumačenjem, Ustavni sud razjasni slične situacije u budućnosti“, prenosi Radio KiM na svom portalu.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, navodi za Danas da imajući u vidu da je kabinet kosovskog predsednika zvanično saopštio da će proces konsultacija sa parlamentarnim strankama početi ove nedelje, „verujem da će do tog sastanka doći“.

– Iako je najizvesnije da će se partije dogovoriti o datumu izbora, postoji i teoretska mogućnost da predstavnici vladajuće koalicije predlože novog mandatara i formiraju novom vladu, u istom sastavu parlamenta. Pre nego što se steknu uslovi za raspisivanje izbora, poslanici vladajuće koalicije moraju kosovskom predsedniku da predaju mandate ili 81 poslanik kosovske skupštine, odnosno dve trećine poslanika, mora glasati za njeno raspuštanje. Trenutno nijedna od kosovskih partija, osim Samoopredeljenja, ne govori o inicijativi za sazivanje vanredne sednice za raspuštanje skupštine, objašnjava naša sagovornica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *