Ivana (14) je silovana, davljena, pa ubijena motikom: Policija telo našla posle nekoliko meseci

Ivana (14) je silovana, davljena, pa ubijena motikom: Policija telo našla posle nekoliko meseci

Zločin je otkriven tek nakon što je Kristina Kovačević (22) prijavila da je silovana.

Život devojčice Ivane Podraščić (14) iz Batajnice ugasio se pre 6 godina na jučerašnji dan, kada ju je silovao, a zatim ubio Darko Kostić. Devojčica je nestala 29. jula 2014. godine kada se uputila ka Kanarevom brdu, a njeno telo pronađeno je u nekoliko meseci kasnije u trošnoj kući u Rakovici.

Porodica je njen nestanak prijavila tek 9. avgusta, pod obrazloženjem da je devojčica i ranije bežala od kuće i da su verovali da će se vratiti. Telo devojčice, u fazi raspadanja, nađeno je u dvorištu trošne kuće koju je njen ubica Darko Kostić iznajmljivao u Rakovici.

Policija je mesecima tragala za devojčicom, ali bezuspešno.

Zločin je otkriven tek nakon što je Kristina Kovačević (22) prijavila da je silovana. Ispostavilo se da ju je Kostić napastvovao u istoj kući u kojoj i Ivanu. Ta devojka je, inače, njegova rođaka. Saslušan je, no nije prošao poligraf.

Policajci su 1. septembra, posle Kristinine prijave, počeli da pretražuju dvorište te kuće, a tokom detaljnog pregleda prostorija, tragajući za dokazima o silovanju Kristine, policajci su pronašli nekoliko stvari, među kojima je bio i mobilni telefon, za koji je, posle analiza, utvrđeno da ga je koristila nestala Ivana Podraščić. Naloženo je da se aparat dalje veštači, posle čega su pronađene njene poruke i slike.

Policajci su prvo pomislili da je Kostić ukrao devojčicin mobilni. Počeli su da ga ispituju, a on se sve više zapetljavao u laži. Bio je uveren da niko ne zna šta se dogodilo i da će samo da odgovara za silovanje snaje Kristine Kovačević.

Inače, Kostić i Ivana Podraščić bili su prijatelji na Fejsbuku, a nasilnik je poznavao i prethodne žrtve koje je u prošlosti napadao.

Ivana je silovana, a zatim davljena i sa više udaraca motikom ubijena 31. jula. Njeno telo je osumnjičeni Darko Kostić, koga je policija uhapsila, zamotao u ćebad i sunđere, a zatim zakopao u dvorištu kuće.

Inače, za napuštenu kuću u Ulici 11. krajiške divizije na Petlovom brdu, Kostić je čuo od svog brata. Kuću je okupirao i delimično renovirao.

Tamo ga je u julu sreo i vlasnik zemljišta na kom se kuća nalazi A. D. Vlasnik je svedočio da je Kostića najpre hteo da izbaci, ali da ga je pustio da ostane tokom leta.

Prema iskazu koji je Kostić dao policiji posle hapšenja (a koji je kasnije negirao), Ivana mu se tog 31. jula javila i tražila da se vide “da cirkaju”. On ju je sačekao na okretnici autobusa 56, i odveo kući.

Ivana je, prema navodima ubice, tog dana počela “da vileni”: udarala ga je, histerisala, grebala. Pokušao je da je smiri, ali nije uspeo, pa ju je ašovom udario u glavu. Posle toga je, navodno, pokušao da je oživi, dozivao je, ali uzalud. Zatim je otišao do prodavnice, a kad se vratio, ona je i dalje ležala u lokvi krvi.

Uvio je njeno telo u ćebe, odneo je do potoka, pobacao neke sunđere preko nje i otišao. Uputio se u Cvijićevu ulicu kod brata S. A., kom je rekao da je u samoodbrani udario nekog čoveka, ali da misli da ga nije ubio.

Kostić je najpre policiji priznao zločin, a zatim na suđenju naveo da devojčicu nije ni silovao ni ubio. Priznao da se sa Ivanom jednom sastao u napuštenoj kući u kojoj je njeno telo pronađeno, ali da su tada imali odnos na koji je nije prisilio.

Osumnjičeni za zločin koji je potresao Srbiju rekao je i da je tražio Ivanu kada je saznao da je nestala.

Poremećaj ličnosti

Darko Kostić, podsetimo, ima debeo kriminalni dosije. Kao mlađi punoletnik, Kostić je osuđen na sedam godina jer je zajedno sa jednim saučesnikom 1993. ubio staricu u Beogradu, a posle zločina urinirao po njoj.

Osuđivan je potom za silovanje 2001. godine, za šta je osuđen na tri i po godine robije. Nakon izdržavanja kazne, ponovo mu je izrečena zatvorska kazna, zbog novog silovanja koje je počinio. Osim silovanja i ubistva, ležao je i zbog pljački i razbojništava.

Ivana (14) je silovana, davljena, pa ubijena motikom: Policija telo našla posle nekoliko meseci
Foto: Tanjug

Dvoje veštaka koji su se bavili psihičkom analizom Kostića konstatovali su da nije u pitanju duševno zaostala ili obolela osoba. Utvrđeno je da je Kostić shvatio svoje delo, ali da ipak ima disocijalni poremećaj ličnosti.

Taj poremećaj se ranije nazivao psihopatija ili sociopatija, nastaje u adolescentskom periodu, i nije ga moguće izlečiti. Kostić je, prema veštačenju, nisko inteligentan – IQ mu je na nivou normalne tuposti, ispod 90, kako su pisali mediji.

Ivanina porodica

Porodica Podraščić, socijalno veoma ugrožena, u leto 2014. godine je njen nestanak “pravdala” time da je ona već nekoliko puta odlazila od kuće, da školu nije volela i da će se vratiti kao što se već i vraćala.

Ivanina porodica nije želela da poveruje da je policija pronašla telo njihove ćerke. DNK analiza Instituta za sudsku medicinu potvrdila je da je telo pronađeno u napuštenoj kući u Ulici 11. krajiške divizije nestala Ivana.

Ivanini roditelji saslušani su 31. oktobra u Višem tužilaštvu u Beogradu. Na pitanje da li traže imovinsku odštetu, Ivanin otac Drago Podraščić je odgovorio: “Tražim odštetu u visini od milion evra”.

Iskaz je dala i Ivanina majka Nada.

– Rekla je da ide na žurku i više je nikad nisam videla. Ivana je bila dobro dete, ali umela je da ode od kuće i da se ne vrati po nekoliko dana. Zato moj suprug nije odmah prijavio nestanak – rekla je Ivanina majka.

“Zanemela je Srbija”

Devojčica je sahranjena 10. oktobra na Batajničkom groblju u 15 sati. Sahrani je prisustvovalo više stotina ljudi. Povorka od nekoliko stotina ljudi, među kojima najviše dece, učenika OŠ “Svetislav Golubović Mitraljeta” koju je i ona pohađala, došli su da se poslednji put oproste od Ivane.

Poslednji oproštaj od male Ivane, ispred kapele, održao je njen razredni starešina koji je rekao: “Nismo uspeli da sačuvamo anđela, nismo mogli da joj pomognemo u odrastanju. Prerano si odrasla i prerano si nas napustila. Ivana, izgubili smo te, ali uvek ćeš biti u našim srcima. Tvoj razred je zanemeo, a zbog zločina koji je počinjen, zanemela je i cela Srbija”.

Posle toga, tužna povorka, krenula je polako, do mesta gde će devojčica biti sahranjena. Na čelu kolone, skrhan bolom, išao je Ivanin šesnaestogodišnji brat Srećko i nosio beli krst.

Neutešni otac Drago, hodao je iza belog sanduka svoje miljenice i pridržavao u zagrljaju ćerku Nikolinu da ne bi pala. Za njima su išli rodbina i komšije, Ivanini školski drugovi, nastavnici, direktor, držeći pregršt cveća i venaca, koje će položiti na njen grob.

Advertisements

Za monstruozni čin, Darko Kostić osuđen je na 40 godina zatvora.

Srbija Danas/Telegraf.rs

MOŽDA VAS ZANIMA

Karleuša dupetom poslala poruku zlobnicima: “… Mašala” (Foto/ Video)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *