Ivo Josipović: U Hrvatskoj i Srbiji na vlasti tvrda desnica, koja suflira da je još tvrđa

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je u Hrvatskoj i Srbiji na vlasti „tvrda desnica uz sufliranje još tvrđe“ i da je u obe države vidno naglašen istorijski revizionizam, zbog čega su obe u tragičnoj društvenoj regresiji.

„Ustaše i četnici koji su, nesumnjivo, bili sluge Hitlera i Musolinija i njihovi saveznici, odjednom se danas pretvaraju u dobre momke, patriote i plemenite ratnike. Zapravo, za Hrvatsku i Srbiju, zemlje koje su dale tako veliki doprinos evropskom antifašizmu, reč je o tragičnoj društvenoj regresiji“, rekao je Josipović na novi broj nedeljnika NIN.

Uz to, kako je dodao, u Hrvatskoj, iako ni u Srbiji verovatno nije bitno drukčije, nema socijalne pravde.

„Korupcija je izrazita a uticaj crkve na politiku potpuno je neprimeren zapadnim demokratijama. Posledica je društvena stagnacija i odlazak velikog broja, posebno mladih i obrazovanih ljudi, u inostranstvo“, rekao je Josipović.

On je rekao da su on i nekadašnji predsednik Boris Tadić uveliko popravili odnose među državama.

Advertisements

„Istina je, ostala su mnoga otvorena pitanja, ali je postojao optimizam, dobra klima i javna podrška procesu pomirenja. Nažalost, naši naslednici su se vratili nacionalizmu i međudržavnim verbalnim sukobima, ne samo kao rezultatu svojih političkih uverenja, nego i kao načinu da kroz sukobe jačaju svoju unutrašnjepolitičku poziciju“, rekao je Josipović.

„Danas, gledajući političare na vlasti u obe zemlje, ne mogu propoznati nijednog koji iskreno i s rezultatom radi na pomirenju i bojim odnosima“, rekao je Josipović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *