Izbori na leto ili jesen?

Foto: GULIVER/GETTY IMAGES/ISTOCK/SERGEY TINYAKOV

Parlamentarni izbori bi, prema svemu sudeći trebali da se održe vrlo brzo nakon ukidanja vanrednog stanja

Očigledno je cilj predsednika Vučića da iskoristi aktuelnu kampanju u borbi protiv virusa korona i pobedu nad tim virusom, jer u protivnom što vreme bude više odmicalo može nastupiti ekonomska kriza sa ozbiljnim posledicama, ali i analiza neorganizovanog i neozbiljnog ponašanja vlasti sa početka pandemije. Stoga je realnije da izbori budu održani krajem juna ili početkom jula, a kao datumi se spominju 21. i 28. jun, ali i 5 jul. Mala je verovatnoća da će posebnim leks specijalisom izbori biti odloženi za jesen, jer se tada može dogoditi i da neke stranke koje su zagovarale bojkot izađu na te izbore – ocenjuju sagovornici Danasa.

Boban Stojanović, politički analitičar, napominje da s obzirom na najavljeni bojkot izbora, Vučić na izborima ima najveći cilj da postigne što veću izlaznost i da mu sigurno bez obzira na sve ne bi odgovaralo da izbori budu u julu ili avgustu.

„Verujem da će oni biti održani u junu, a kao datum se sam nazire Vidovdan, koji pada u nedelju. Ako pogledamo i najavljene mere za privredu koje će početi da se isplaćuju (jedan deo) tek sredinom maja, pa onda sredinom juna – onda možda i ne treba da nas čudi zašto su tako postavljene. Ostalo je oko 40-ak dana kampanje, tako da očekujem da će se sredinom maja ukinuti vanredno stanje, nakon praznika rada i Đurđevdana, kako bi se izbori održali na Vidovdan sa sve velikim nabojem u kampanji oko Vidovdana, povezivanjem sa korona virusom i slično“, napominje Stojanović.

Za razliku od Stojanovića, Đorđe Vukadinović, politički analitičar i poslanik, smatra da je Vučiću svejedno kada će izbori biti održani, da li odmah po ukidanju vanrednog stanja ili na jesen, jer je u oba slučaja apsolutni favorit.

„Oba ova termina održavanja izbora međutim nose neprijatne aspekte. U prvom slučaju ranih izbora, u junu ili početkom jula, biće problem sa izlaznošću građana, odnosno kako motivisatiljude da izađu na te izbore masovno, ukoliko su dosta dugo ubeđivani da ostanu kod kuće i da ih očekuje pogibeljna situacija ako izađu iz kuća. Psihološko to je dosta problematično, ali Vučić, uz medijsku kontrolu kakvu ima, i brzu kampanju, to može da uradi. I odlaganje izbora za jesen, uz leks specijalis, nosi svoje negativne konotacije, jer se tada može dogoditi da neka od stranaka koje su objavile bojkot odluči da izađe na te izbore. Iako se Vučićeva pobeda ne dovodi u pitanje, u tom slučaju mogao bi da ostane bez nekog poslaničkog mandata. Naravno termin održavanja izbora će zavisiti isključivo od Vučićeve procene, ako želi veću izlaznost, odlućiće se za jesen, ali ako želi da finišira predstavu koju je otpočeo, ići će na brze izbore“, ocenjuje Vukadinović.

Predstavnici stranaka koje su najavile da će učestvovati na izborima uglavnom ne žele da se izjašnjavaju o terminu tih izbora sve dok ne prođe pandemija korona virusa. Smatraju da je priča o politici i izbornim kampanjama u ovim trenucima kada ljudi stradaju krajnje nepristojna.

Očekuju da će o tome biti reči kada bude ukinuto vanredno stanje i preteća opasnost i nadaju se da će o terminu održavanja izbora razgovarati na posebnom sastanku koji im je predsednik obećao svojevremeno, nakon odluke o njihovom odlaganju.

zoran-zivkovic-n1-e1567613030867

Zoran Živković, Foto: opcija.net

„Mislim da su izbori u ovom trenutku sekundarno pitanje i niko normalan u ovoj situaciji ne može da razmišlja o tehničkom delu izbora. Izborna kampanja je prekinuta formalno 15. marta, a neformalno još pre. Mi u Novoj stranci smo svoje aktivnosti prekinuli još kada smo čuli za prvi slučaj zaraze virusom korona, jer nismo hteli građane da izlažemo riziku u prikupljanju potpisa. Jedan deo potpisa je skupljen pre vanrednog stanja, ali ostalo je još da se prikupi. Na sastanku koji smo imali sa Vučićem dogovor je bio da o izborima pričamo kada prođe ova nesreća i da zajednički donesemo stav. Što se mene tiče, ja sam i tada rekao da dok je vanredno stanje i dok se primenjuju neke vanredne mere nema uslova za održavanje izbora i da o tome možemo da pričamo kada svetska zdravstvena organizacija ukine pandemiju kao stanje. Tek tada možemo na izbore“, kaže Zoran Živković, lider Nove stranke, za Danas.

ikaGojković

Žika Gojković, Foto: Wikipedia

Žika Gojković, lider Koalicije za obnovu Kraljevine, kaže da je još protekle nedelje načuo da bi izbori mogli biti krajem juna ili početkom jula. „Kada smo svi bili na sastanku sa predsednikom, delovao mi je u svom izlaganju da neće čekati jesen. Meni je realnije deluje da izbori budu 21. juna ili 5. jula, jer Vidovdan budi negativne emocije kod birača. Nama u POKS-u je svejedno, mi se za izbore spremamo od kada smo osnovani i jedva čekamo dan kada će u Skupštinu ući monarhistička poslanička grupa. To će biti prvi veliki korak ka povratku krštenog imena Srbije, a to je Kraljevina Srbija“, ističe Gojković.

Aleksandar Šapić, lider SPAS-a, kategoričan je da ne želi da komentariše bilo šta vezano za izbore dok ne prođe vanredno stanje.

I Đorđe Milićević, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, kaže da ne zna kada bi izbori mogli da se održe i da usledi nastavak izborne kampanje.

„O izborima, rejtingu i o politici ne razmišljamo. O tome ćemo razmišljati onog trenutka kad građani Srbije budu u potpunosti bezbedni. I predsednik Srbije i Vlada tokom vanrednog stanja rade posao za koji su preuzeli odgovornost, a to je borba za svakog građanina Srbije, borba da se sačuva svaki život. To svakako nije kampanja, već odgovoran i ozbiljan pristup“, napominje Milićević.

Advertisements

Boban Jovanović, lider koalicije MOST smatra da je sada važno da se usredsredimo na to da krajnje efikasno izađemo na kraj sa virusom covid-19 i da izbori treba da budu održani kada se sve vrati u normalan kolosek.

 

boban jovanovic-960

Boban Jovanović

”Kao građanin Republike Srbije koja se suočava sa izuzetno teškom najezdom virusa covid-19, u ovom trenutku smatram da prvo treba svi zajedno da budemo ujedinjeni i krajnje efikasno završimo borbu sa virusom. Kada govorimo o izborima, mišljenja sam da bi trebalo da se održe na jesen. Ovakav moj stav je stoga što smatram da treba svi da se vratimo u normalu i da dovedemo životne navike u kolosek pre pojave virusa. Bilo bi fer prema svima koji su najavili borbu u izbornoj trci da se dobro pripreme obzirom da je vanredno stanje paralisalo i odložilo na dalji tok svaki vid političkog angažmana. Dakle, moj prdlog je da na jesen odmerimo snage u političkoj areni gde će građani jasno reći ko je njihov izbor.”

Izvor: Danas/Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *