Još 247 zaraženih i troje preminulih zbog virusa kovid 19

U Srbiji je otkriveno još 247 pozitivnih slučajeva na korona virus, a preminule su još tri osobe, saopštila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla na konferenciji za medije da su u prethodnih 24 sata testirane još 1.074 osobe, od čega je 247 bilo pozitivno, tako da do danas imamo 2.447 pozitvnih slučajeva, a hospitalizovano je 1.349.

Na respiratoru je 108 pacijenata, rekla je Kisić Tepavčević. Kaže da je do 15 časova testirano ukupno 9.626 osoba. Od preminulih u poslednja 24 sata, dve osobe su bile muškog pola i jedna ženskog, a ukupno je do sada preminula 61 osoba.

„Ukupna smrtnost je 2,49 odsto. Preminulo je 44 muškaraca i 17 žena, a prosečna njihova starost je 64,2 godine”, rekla je ona, prenosi Tanjug.

Kon: Postigli smo maksimum, koji će trajati desetak dana

Posle prethodna tri dana dosegli smo maksimum, koji će trajati još desetak dana, izjavio je epidemiolog Predrag Kon. „U ove dve nedelje, zaista, najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali, treba i da se sprovode”, istakao je Kon na pres konferenciji.

To, kaže, ne znači da te mere zaista moraju da budu određene kao policijski čas, ali svakako moraju da se sprovode, a to su sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta u narednim nedeljama, jer je tada virus najagilniji i najsposobniji da se prenese preko ogromnog broja ljudi koji su „rezervoari”.

„Sprečavanje kontakata je u toj situaciji apsolutno najvažnija, uključujući sve mere do sada”, rekao je Kon. On je upozorio i da nema više „igranja” sa tim kako se sprovodi izolacija, i to će se sada sprovoditi u bolničkim uslovima, jer su zato improvizovane bolnice i napravljene.

„Napravljene su za izolaciju, da nam se ne bi desilo da nam se iz kućne izolacije, virus vrati nazad i uđe u populaciju. Ti ne sme da se desi”, rekao je Kon, prenosi Tanjug.

Kisić-Tepavčević: Dezinformacije troše vreme

Zamenica direktora instituta „Batut” Darija Kisić-Tepavčević istakla je danas da je, u aktuelnoj situaciji, nepotrebno da se usmeravaju snage na dokazivanje da je neko izneo informacije koje su apsolutno netačne.

Ona je to rekla upitana za slučaj izveštaja novinarke portala nova. rs u vezi stanja u KC Novi Sad, izazvavši time uznemirenje kod javnosti, i pitanje da li u aktuelnoj situaciji, kada se lekari bore za život građana, neproverene informacije otežavaju njihov rad.

Advertisements

Kisić-Tepavčević je podsetila da se od početka borbe sa virusom stručnjaci svakog dana susreću sa novinarima u određeno vreme, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *