Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova

nistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u parlamentu da Srbija nastavlja borbu za Kosovo i da očekuje da će za dan, dva saopštiti ime i 14 zemlje koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da su od 2008. godine i proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova do 2012. godine, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine kada je on postao ministar spoljnih poslova 13 država povuklo priznanje, dok je sedam priznalo Kosovo.

„Za dan dva, nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju”, rekao je Dačić i podsetio na strašan pritisak na Srbiju da odustane od aktivnosti s ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dok bi Priština mogla da se bori za članstvo u Interpolu i drugim organizacijama.

„Sa tim je gotovo, upozoravam sve, sutra i prekosutra će imati reakciju na to, nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić i dodao da bi u suprotnom to značilo da Srbija treba da aplaudira i gleda ulazak Kosova u Interpol.

Dačić je naveo da Briselski sporazumu, koji je potpisao, nigde ne definiše da Kosovo treba da bude član međunarodnih organizacija.

Učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama su definisali sporazumi pre Briselskog koje je potpisao Borko Stefanović i to pod određenim uslovima – sa zvezdicom i fusnotom, dodao je on.

„Kada je reč o UN, Savetu Evrope, Unesku, Interpolu nikakav sporazum ni dogovor ne postoji. Kažu ukinućemo takse a vi nas pustite u te organizacije. To ne dolazi u obzir, jednostrani akti ne smeju da budu razmatrani kao deo dijaloga”, rekao je Dačić uz podsećanje da je dijalog u problemu zbog nerazumnih poteza Prištine.

Dačić je sve to rekao komentarišući pitanja poslanika koja su se odnosila na Poglavlje 31 – usklađivanje spoljne bezbednosne i odbrambene politike Srbije sa politikom EU koja, kao je naveo, danas iznosi oko 63 odsto.

„Jeste da smo članstvo u EU stavili kao strateški cilj ali imamo i druge strateške ciljeve koje ne možemo ugroziti time što bi se pridruživali – nekim stavovima, deklaracijama i osudama zemalja koji nam pomažu u realizaciji nacionalnih i državnih interesa”, rekao je Dačić i podsetio da je to pitanje veoma kompleksno i da to svi u EU znaju.

Dačić je upitao ko bi u Srbiji bio taj ko bi postupio suprotno i izvršio sopstveno političko samoubistvo osim dela opozicionih političkih stranaka.

Takođe, pitao je i kako bismo mogli da se obraćamo Kini, Rusiji, Indiji ili Indoneziji za pomoć a da im na „prvoj političkoj krivini” uvedemo sankcije.

Ministar je podsetio da je slična situacija i sa Venecuelom ili Iranom, ali i sa Nikaragvom čiji zvaničnici sutra stižu u Beograd koji bi, kako se očekuje, trebalo da ih takođe osudi.

Srbija ništa što je na njenu štetu neće prihvatiti, rekao je Dačić i dodao da Srbija prijatelje ne može da osudi i u ostalom, kako je dodao „ni oni ne daju da se osude njihovi prijatelji kao što su teroristi sa Kosova”.

„Svaka zemlja vodi računa o svojim interesima, a da oni nemaju dvostruke aršine sigurno ne bi priznali Kosovo. Priznanje Kosova je njihov interes, a mi sada treba da povlačimo poteze koje će nama naneti političku štetu”, rekao je Dačić.

„Bez obzira na EU, ona je strateški cilj … daleki, a ovo nam je nešto što se dešava danas. Do ulaska u EU imamo obavezu da izvršimo korekciju odnosno uskladimo spoljnu i građansku politiku, a kada ćemo ući u EU i da li će ona opstati dotle ? Videćemo, na dugom je štapu”, navodi Dačić.

Ministar je naveo da je iznenađen što nijedna stranka koja traži uslove za izlazak na izbore nije reagovala kada je juče predsednik Srbije rekao da vlada treba da pozove specijalizovano telo OEBS-a koji se bavi izborima.

Dačić je podsetio da je akademik Nikola Milošević svojevremeno, „kada su on i Maja Gojković bili najmlađi na političkoj sceni, a sada su pred penzijom”, rekao – neću da pričam – nema tih uslova pod kojim ću izaći na izbore.

„Danas je to politika nekih stranka koje ne žele da izađu na izbore i vide koliko glasova nemaju”, rekao je ministar, prenosi Tanjug.

Poručio je poslaniku Muameru Zukorliću da i bošnjačka dijaspora ako Srbiju smatra matičnom državom može da se prijavi na konkurse i dodao a će imati ravnporavan status kao i srpska.

Spoljna politika Srbije 62 odsto usklađena s politikom EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je spoljna politika Srbije 62 odsto usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i dodao da Srbija neće prihvatiti ništa što ide na njenu štetu. Dačić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali da ima „još strateških ciljeva”, prenosi Beta.

„Naši nacionalni interesi jesu zbir naših spoljnopolitičkih prioriteta”, ocenio je Dačić.

Dačić je govoreći o krizi u Venecueli rekao da je njeno rukovodstvo jedno od onih koja su najjače podržavala Srbiju u vezi s Kosovom.

Pominjući to što se Huan Gvaido proglasio za predsednika Venecuele, umesto Nikolasa Madura, Dačić je rekao da „nije u našem interesu da dođe na vlast neko ko će priznati Kosovo” i dodao da je Gvaido „kontaktirao” ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija.

„Mi nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, poručio je Dačić.

Advertisements

Rekao je i da Briselskim sporazumom nije definisano da Kosovo „mora da bude” članica međunarodnih organizacija.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *