Žarko Blagojević: Junak mog detinjstva- Omar Gabriel Batistuta

Italijanski Kalčo, prva fudbalska liga, poslednjih godina doživljava ozbiljan pad. Devedesete su bile godine velikog uspeha, kada je Kalčo bila najgledanija fudbalska liga sveta. Period poslednje decenije dvadesetog veka obeležio je jedan od najboljih napadača Argentine ikada i jedan od najboljih strelaca Kalča svih vremena-Omar Gabriel Batistuta.

Omar Gabriel Batistuta u dresu Fiorentine

Batistuta je rođen 1969. godine. Svoj fudbalski san je započeo u Njuele old bojsima da bi kasnije igrao za River platu i Boku juniors. 1991. godine prelazi u Fiorentinu i tada počinje njegova golgeterska vladavina na Apeninskom poluostrvu. Vrlo brzo Batistuta postaje miljenik ”Ljubičastih”. Odlična tehnika, sjajan osećaj za gol i odlično izvođenje slobodnih udaraca samo su deo repertoara ovog majstora fudbala, koji je u Fiorentini stekao status legende.

U Fiorentini je stekao reputaciju legende

Čak i kada je njegova Fiorentina ispala iz lige, on ostaje. Za klub iz Firence igrao je devet godina, bio je kapiten i najbolji strelac, osvojio je jedan Kup Italije. 2000. godine, uprava kluba, zbog lošeg finansijskog stanja primorana je da ga proda. I pored apela navijača Fiorentine, koji su mu napravili spomenik, primoran je da pređe u Romu, sa kojom iste godine osvaja titulu prvaka Italije.

                                                                                         

pored spomenika koji su mu podigli zahvalni navijači Fiorentine                                    U dresu Rome

Gabi gol, kako mu je bio nadimak zbog golgeterskog umeća, karijeru završava u Kataru, 2005. godine. Ostaće upamćen kao osmi strelac Kalča u istoriji, sa neverovatnih 194 gola. Do pojave Lionela Mesija, bio je najbolji strelac Argentine sa 56 golova.

Jedna od poslednjih klasičnih ”devetki”

Advertisements

Batistuta je jedan od poslednjih klasičnih ”devetki” koji su igrali za Argentinu a da su donele potrebni kvalitet. Za reprezentaciju je igrao do 2002. godine. Devdesete godine su za Kalčo bile više nego uspešne. Brojna imena: Đuzepe Sanjori, Roberto Manćini, Aleksandro DelPiero, Filipo Inzagi-svi oni su doneli kvalitet, slavu i šmek Kalču. Među njima je svakako, zaslužno i ime Omara Gabirela Batistuta.

Žarko Blagojević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *