Kesić: Dolazak novog visokog predstavnika u BiH važniji od ulaska Bajdena u Bijelu kuću

BEOGRAD – Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da je smjena visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za region, Srbiju i Republiku Srpsku možda važnija od dolaska nove administracije u SAD.

Kesić, koji je i šef Predstavništva Republike Srpske u SAD, pojasnio je da je Nijemac Kristijan Šmit, koji se pominje kao kandidat za mjesto visokog predstavnika, u javnosti poznat po tome što ima izvjesnu naklonost prema hrvatskim stavovima, pa se Bošnjaci plaše da će stati na stranu Hrvata.

Pritom, dodao je, vjeruje se i da je izbor novog visokog predstavnika rezultat dogovora Njemačke i Rusije.

“U novonastaloj situaciji to je mnogo važnije nego dolazak nove administracije u Vašingtonu zato što taj dolazak, ako je postignut dogovor između Nemačke i Rusije, predstavlja novi momenat što se tiče zapadnog Balkana, jer je bilo skoro nemoguće pomisliti da bi se Nemci dogovarali sa Rusima o bilo kom značajnom potezu, a da se nisu konsultovali sa Amerikancima”, ocijenio je Kesić za Sputnjik.

Prema njegovom riječima, to govori o tome da će odnosi između Vašingtona i Brisela biti mnogo složeniji nego što se vjeruje, kao i da se ne može očekivati da će sa povratkom demokrata na vlast u Americi Albanci i Bošnjaci moći da uživaju blanko-ček da mogu da postavljaju maksimalističke nacionalne ciljeve, a da će imati podršku Vašingtona.

Kesić je istakao kako ne treba strahovati i da će doći do naglih promjena ili do okolnosti koje će biti negativne za Srbe i Republiku Srpsku, već smatra da će najteži izazovi za region u narednoj godini biti ekonomski.

Smatra da će se EU izvlačiti iz krize uz pomoć “njemačkog motora” i da već prve naznake i projekcije za sljedeću godinu daju nadu da će ta moćna privreda povući i evropsku privredu i ovaj region.

Kao još jedan izazov, Kesić je izdvojio sukob velikih sila koji će se odraziti i na region.

“Srbija i Republika Srpska će imati velike izazove da nastave da se snalaze sa pritiskom kom će biti izložene u vezi sa odnosima sa Rusijom, pogotovo u sektoru energetike, ali i zbog odnosa sa Kinom”, navodi Kesić.

Advertisements

On je dodao i da će Kinezi biti pod velikim pritiskom gdje god da se pojave, pogotovo u Evropi, da će biti viđeni kao neko ko ugrožava i američke i evropske interese.

Izvor: glassrpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *