Krivična prijava protiv Harisa Silajdžića za ratni zločin

Krivična prijava protiv Harisa Silajdžića za ratni zločin

Odeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina PU Trebinje, podnelo je Tužilaštvu BiH izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv Harisa Silajdžića za ratni zločin na području opštine Konjic nad srpskim civilima, potvrđeno je ATV u PU Trebinje.

Krivična prijava protiv Harisa Silajdžića za ratni zločin
Screenshot

Silajdžić se sumnjiči da je od početka 1992. godine do novembra 1993. u svojstvu ministra inostranih poslova, a od novembra 1993. do kraja 1995. godine u svojstvu predsednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina, navodi se u dokumentu PU Trebinje, prenela je RTRS.

Takođe se navodi da se u njima nalazilo protivpravno lišeno slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, ubijeno 32 lica, a više desetina žena su silovane, što potvrđuje da je vršeći najjodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti, Silajdžić znao i odobravao postojanje i delovanje navedenih logora u kojima su počinjeni ratni zločini.

U dokumentu stoji da je odgovoran što je kao visoki funkcioner tzv. Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna ,te preko drugih učestvovao u krivičnim delima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rešenja o postavljenjima u logorima, navodi se policijskom izveštaju.

U Konjicu je smrtno stradalo 186 lica, 2.000 zatočeno u logore bez ikakvih prava, a više desetina žena su silovane, što je imalo za posledicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, a nije ništa učinio da bi to spriječio, čime je osumnjičeni Haris Silajdžić počinio krivično delo – ratni zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode u Policijskoj upravi Trebinje.

Advertisements

U 2018. godini ova uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izveštaja za počinjena krivična dela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična dela tokom 1992. godine na teritoriji opština Konjic i Čapljina.

Izvor: Danas