Milić: Putin je protivteža globalizaciji i poslednjim trzajima unipolarnog sveta

Vest da je Danska odobrila ”Severni tok 2” odjeknula je svetskim medijima. Ovo se dogodilo u trenutku kada su Sjedinjene Države grozničavo pokušavale da onemoguće ovaj ruski projekat. O ovoj vesti, kao i o samom fenomenu rasta uticaja Kremlja u globalnim okvirima razgovarali smo sa političkim analitičarem Bojanom Milićem.

-Bilo je za očekivati da će ruski projekat proći, da će Danska prihvatiti, uprkos protivljenju Vašingtona. To su mogli očekivati svi koji pažljivo prate poteze velikih globalnih igrača poslednjih godina. Putinova Rusija se znatno razlikuje od devastirane Jeljcinove poslušničke marionete u rukama Zapada.

Advertisements

-Od kako je predsednik Putin preuzeo kormilo državne vlasti Ruska privreda je jačala, vojna industrija je znatno obogaćena novim projektima a i opšte raspoloženje i vera naroda u svoju Otadžbinu je znatno porasla. Mišljenja sam da je Putin protivteža globalizaciji i poslednjim trzajima unipolarnog sveta. ”Dežurni policajac” oličen u SAD shvatio je da je prošlo doba imperijalnog diktiranja međunarodnog prava. Uspavani džin sa istoka se probudio i postavio balans u globalnim sferama preraspodele moći. Kina i Indija takođe pretenduju da prestignu SAD po pitanju ekonomije.

-Ništa više nije isto, svet se menja, ide u pravcu do sada nepoznatom našim Zapadnim partnerima. To je prilika za Srbiju i Republiku Srpsku da se konačno pozicioniraju na onu stranu gde će se zadovoljiti njihov interes.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *