MOSKVA PRETI ODMAZDOM: Ukrajinci zaplenili ruski tanker! Čeka se odgovor Putina!

Ruski brod „Nika spirit“ koji je zadržan u Ukrajini, plovio je iz luke Kavkaz preko Rumunije do Izmaila (u Odeskoj oblasti Ukrajine), izjavio je koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika u Rusiji Sergej Fišov.

“Tanker je nosio 2.000 tona tereta. Plovio je od luke Kavkaz kroz Rumuniju preko Dunava do Izmaila. Brod je star 30 godina“, ispričao je Fišov.

On je objasnio da Federacija nije dobijala žalbe od broda i da on nije pokriven kolektivnim ugovorom.

Kako je saopštio Ruski profesionalni savez pomoraca, matična luka broda je Taganrog.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je ranije danas da je u luci Izmail u Odeskoj oblasti zaplenila ruski tanker „Nika spirit“.

Ukrajinska strana tvrdi da se on nekada nazivao „Nejma“ i da je navodno učestvovao u blokiranju prolaska ukrajinskih ratnih brodova tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, a preimenovan je u martu ove godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ruska strana razjašnjava okolnosti zadržavanja tankera kako bi preduzela adekvatne mere. Ako se radi o zapleni talaca iz Rusije, posledice će biti momentalne, naglasilo je Ministarstvo.

Mediji prenose i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana.

Advertisements

Podsetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra prošle godine su narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu presekli državnu granicu Rusije.

Izvor: Pravda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *