Na Kosovu moguća prodaja robe iz Srbije i BiH samo sa deklaracijom “Republika Kosovo”

Na Kosovu moguća prodaja robe iz Srbije i BiH samo sa deklaracijom “Republika Kosovo”

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz robe na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, “Kosovo Unmik” ili “Rezolucija 1244”, jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH, piše prištinska “Koha”.

Na Kosovu moguća prodaja robe iz Srbije i BiH samo sa deklaracijom "Republika Kosovo"
Twitter Kosovo Press@Kosovo_press

Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo.

Nakon toga, Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba sa pomenutim oznakama na deklaraciji odmah ukloni iz prodavnica.

Ova naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom osim za proizvode na čijim deklaracijama piše “Republika Kosovo”.

Šalja je i od kosovske carine zatražio da spreče ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake.

Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavila prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, a kao primer su naveli nekoliko vrsta deterdženata za pranje veša.

Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaraciji odakle ona potiče.

Direktor kosovske carine Bahri Beriša rekao je ranije da u postupku carinjenja postoji, mada, kako je rekao, retko i roba sa deklaracijama na kojima piše “Kosovo i Metohija”, ili “Rezolucija 1244”.

Prema njegovim rečima, ta roba potiče iz Srbije, BiH ili Grčke.

On, međutim, kaže da carina nije odgovorna za proveru deklaracija, ako je roba zapakovana.

Advertisements

Vlada u Prištini odlučila je ranije da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH. Srbija je upozorila da je to suprotno Cefta sporazumu, ali i najavila da neće učestvovati na predstojećem sastanku te organizacije koji treba da bude održan u Prištini.

Izvor: RTS