Nafta pojeftinjuje na svetskim berzama, cene kod nas i dalje miruju

Nafta pojeftinjuje na svetskim berzama, cene kod nas i dalje miruju

Pojedini trgovci naftnim derivatima na našem tržištu “stidljivo” snizili cene za 50 para do dinar po litru benzina i dizela

GORIVO u Srbiji ne pojeftinjuje bez obzira na znatniji pad cena sirove nafte na svetskim berzama. Nafta tipa brent je sa 86,74 dolara koliko je koštao barel početkom oktobra,pojeftinila na 76,47, a VTI – američka laka nafta sa 76,72 skliznula na 66,41 dolar za barel.

Iako su pojedini trgovci naftnim derivatima na našem tržištu “stidljivo” snizili cene za 50 para do dinar po litru benzina i dizela, vozačima je to mala uteha jer su poslednjih nekoliko meseci prodavci nazidali cene i za 10-15 dinara po litru, pravdajući se “skokom cena sirove nafte na svetskim berzama”, uz “nizak nivo Dunava”…

Da li će se i kada sniženje sirove nafte, odraziti i na naše cene teško je precizno reći, tvrde sagovornici “Novosti” iz ove industrije, jer cena litra goriva u maloprodaji zavisi od mnogo faktora.

Advertisements

– Cene goriva se formiraju na tržištu i mnoštvo je uticaja koji povećavaju i smanjuju troškove proizvođača i distributera derivata nafte, a samim tim i cene goriva – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbija. On smatra da je racionalnije stvoriti uslove za razvoj tržišne konkurencije, uz snažnu kontrolu države. Konkurencija će omogućiti opstanak samo najefikasnijim distributerima.

Izvor: Novosti