Nemačka ministarka odbrane na čelu Evropske komisije

Evropski poslanici izabrali su zvanično Nemicu Ursulu von der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu tog evropskog izvršnog tela. Ona je ministarka odbrane Nemačke i članica Evropske narodne partije.

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom parlamentu, koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Žan Klod Junkera.

Ursula von der Lajen predstavila je danas u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

U govoru u Strazburu, Von der Lajen predlaže još smelije ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova – za 55 umesto 50 odsto do 2030. godine.

Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan „Zeleni dogovor za Evropu“ i evropski zakon o klimi, saopštio je Evropski parlament.

Najavila je i plan za održive evropske investicije, uključujući delimičnu konverziju fondova Evropske investicione banke u „banku za klimu“ kako bi se obezbedilo 1.000 milijardi evra ulaganja tokom deset godina.

Von der Lajen je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu, kako je rekla, „svako mora da nosi deo tereta“.

To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.

Ponavljajući da je posvećena rodnoj ravnopravnosti, rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paraleleno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.

Iskazala je podršku „novom paktu o migraciji i azilu“ i reformi Dablinske konvencije, dodavši da namerava da poveća snage Fronteksa na 10.000 ne do 2027, već do 2024.

Advertisements

Govoreći o evropskoj demokratiji, Von der Lajen je najavila organizaciju „Konferencije za Evropu“ počev od 2020. na svake dve godine gde će građani imati vodeću i aktivnu ulogu.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *