Novi pravac u psihologiji: Đoković otkrio šta mu se dešavalo u glavi kada je morao spašavati dvije meč lopte

U finalu Vimbldona Federer je bio bolji gotovo u svim parametrima, ali…

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković u još jednom teniskom klasiku u finalu Vimbldona savladao je legendarnog Rodžera Federera (Roger) sa 3:2 u setovima i tako osvojio 16. gren slem turnir u karijeri.

Poslije maratonskog meča, Novak je u razgovoru sa novinarima objasnio šta se sve dešavalo na terenu tokom borbe sa Federerom, na koji način je mentalno prebrodio kriznu situaciju u petom setu kada je Federer imao dvije meč lopte i kako je uspio ostati miran i pribran u teškim trenucima.

– Bilo je veliko olakšanje na kraju, iskreno. Za ovu vrstu mečeva se pripremaš, živiš, oni daju smisao i vrijednost svakom minutu koji provedeš na terenu trenirajući kako bi došao u poziciju da igraš ovakav meč sa tvojim najvećim rivalom ikada. Mislim, to je jedna stvar koju sam obećao sebi kada sam izlazio na teren, a to je, da moram ostati smiren i pribran jer sam znao da će atmosfera biti takva kakva jeste – riječi su Đokovića.

Kazao je da se posebno bilo teško pripremiti za ovaj meč.

– Rodžer je igrao dobro. Otprilike sam i očekivao takav scenario i vizualizirao šta će se desiti. To je bilo najzahtjevnije, mentalna priprema meča bila je najzahtjevnija ikada. Imao sam najzahtjevniji meč sa Nadalom u finalu Australian opena, koji je trajao skoro šest sati. Ali, mentalno, ovo je drugi nivo, zbog svega.

Ovaj meč je imao sve. Lako je mogao da se riješi i u njegovu korist. Servirao je ekstremno dobro, mislim, skoro cijelog meča. Imao sam mnogo poteškoća da predvidim njegov servis. Bio je to flešbek US opena kada sam spasio dvije meč lopte protiv njega, također.

Igranje protiv Rodžera na bilo kojoj podlozi je ok, ali na travi, u finalu… To je mnogo konstantnog pritiska, jer, uvijek je ostajao na liniji. Bez obzira da li se servira 150 kilometara na sat, ili se vrati loptica sa 120, on je uvijek tu. On je tako talentovan, imao je savršen meč na ovoj podlozi. Morao sam da budem precizan kada god se ukazala prilika za tako nešto. Naročito na drugom servisu, nisam uvijek koristio šanse, iako sam imao prilike – govori Đoković.

Otkrio je odakle mu mentalna snaga u petom setu poslije četiri sata igre.

– Mogu samo da pričam iz svog ugla. Pričamo o moći vizualizacije i pripreme sebe za moguće scenarije. Pokušao sam da odigram meč u svojoj glavi prije nego sam izašao na teren. Vjerovatno, nisam baš mogao da odigram skroz sve što se desilo. Uvijek pokušavam da zamislim sebe kao pobjednika. Mislim da postoji moć u tome. Također, pored snage volje, i snaga, ne samo fizička, već i mentalna i emotivna. Za mene, to je konstantna borba, veća od one koja se odvija na samom terenu.

To nije situacija koju možeš da iskusiš i koja utiče na tebe, ali iznutra, ti osjetiš te situacije i prihvatiš ih i proživiš. Prije meča sam rekao sebi da ću se isključiti iz svega što se dešava oko terena, i da ću biti prisutan samo u igri. Jedan of faktora koji mi je pomogao da se vratim je upravo ta mentalna stabilnost u ključnim momentima. Ne postoji specijalna formula za hrabrost, barem iz moje perspektive.

Moraš konstantno da podsjećaš sebe da si tu sa nekim razlogom i da si bolji od drugog momka. Što je momenat teži, moraš više da se podsjećaš, moraš više da govoriš sa samim sobom. Tako je barem u mom slučaju.

Kada publika uzvikuje “Rodžer”, ja čujem “Novak”. Djeluje smiješno, ali to je zaista tako. Pokušavam da ubijedim sebe u to.

Kakav ukus ima trava?

– Bolji nego ikada. Odličan je ukus. Još uvijek je varim – našalio se Nole.

Neko je u komentarima nakon meča najbolje opisao Novaka Đokovića u kontekstu njegove mentalne snage: Čovjek je formirao novi pravac u psihologiji.

Izvor: Dnevni avaz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *