Oliver Ivanović ubijen zbog “kosovskih Markala”! Znao ko je organizator zločina?

Oliver Ivanović ubijen zbog “kosovskih Markala” Znao ko je organizator zločina?

O novim pojedinostima vezanim za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića ovih dana piše Kurir, čiji vam tekst prenosimo:

Istražitelji Tužilaštva za zločine OVK stupili su u kontakt sa Ivanovićem još dok je on bio u pritvoru. Intenzivirali su susrete u periodu pred njegovo smaknuće, otkriva sagovornik Kurira

Oliver Ivanović je neposredno pred ubistvo imao intenzivne kontakte sa istražiteljima novog Tužilaštva za zločine terorističke organizacije Oslobodilačka vojska Kosova, saznaje Kurir!

Naš izvor kaže da je lideru Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda nuđeno da bude zaštićeni svedok u postupku protiv organizatora bombaškog napada terorista na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999. godine, u subotu, tokom najprometnijeg pijačnog dana.

Znao za organizatora

– Taj slučaj je zbog sličnosti sa slučajem eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale poznat kao „kosovske Markale“ i Oliver Ivanović je imao saznanja ko stoji iza tog zločina. Mogao je da svedoči ko je to organizovao i da uperi prst u jednog poznatog moćnika. Taj je danas jedan od najuticajnijih ljudi na Kosovu – naglašava naš izvor. Inače, danas za najmoćnije i najuticajnije ljude na Kosovu važe aktuelni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, za koga važi da je kosovski vladar iz senke, moćniji čak i od predsednika i premijera, zatim premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači.

Kako objašnjava, ove informacije o Ivanovićevim kontaktima s istražiteljima poseduju strane bezbednosne službe.

– Obaveštajni podaci pokazuju da su istražitelji suda za zločine OVK stupili u kontakt s Ivanovićem još dok je on bio u pritvoru. Posebno su intenzivirali kontakt u periodu pred njegovo smaknuće – otkriva naš sagovornik.

Oliver Ivanović ubijen zbog "kosovskih Markala"! Znao ko je organizator zločina?
Agencije

Podmetnuta bomba

Slučaj u kojem je Ivanović trebalo da svedoči dogodio se desetak dana pred NATO bombardovanje 1999. i tada su od eksplozije podmetnute bombe na pijaci u Kosovskoj Mitrovici poginule tri osobe, među njima i dete, a 42 su ranjene. Teroristi su eksplozivnu napravu jake razorne moći postavili ispod tezge, na oko 10 metara od ulaza u pijacu.

Sud za zločine OVK na KiM formiran je uz snažnu opstrukciju političkih lidera Kosova, pre svega onih koji trenutno drže najvažnije poluge vlasti – premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija. Ovaj najmoćniji trojac Kosova sastavljen je od ratnog rukovodstva OVK i zato se s nestrpljenjem očekuju prve optužnice novog suda za zločine OVK na tlu KiM.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ove godine, upravo u periodu kada je priča o novom sudu bila posebno aktuelna. Ubice su ga ustrelile ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici.

HRONOLOGIJA

Oliver Ivanović ubijen zbog "kosovskih Markala"! Znao ko je organizator zločina?
Foto: Kurir

Ivanović je upucan sa šest metaka

Napadači su koristili „opel astru“, koju su zapalili posle zločina

Ni posle osam meseci nema osumnjičenih za ovo ubistvo

Beograd je dostavio Prištini sve informacije policije i BIA, a Priština poslala samo deo traženih podataka

Srbija od stranaca tražila satelitske snimke na dan ubistva, ali oni nisu dostavljeni „jer na njima nema ništa zbog magle“

Kamere na sedištu GI SDP u vreme ubistva nisu radile, ali su proradile 10 minuta nakon atentata.

 

Ometanje istrage

Portal Balkanska je kontaktirao svoje izvore na Kosovu i Metohiji, koji su dobro obavešteni o kretanju istrage o Oliverovom ubistvu, i od njih saznao da nalogodavac ubistva na sve načine pokušava da istragu skrene sa sebe i za to optuži srpsku stranu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa čak i suprugu Olivera Ivanovića, Milenu.

Za tu prljavu kampanju je preko drugih lica angažovao izvesnog estradnog menadžera i vlasnika raznoraznih sajtova, koji se još  predstavlja i kao lider nekakvih političkih pokreta i saveza. Taj estradni menadžer je obećavajući velike sume novca, prikupio oko sebe još par sličnih udruženja i grupa građana kako bi stekao određenu političku moć, i tako zaštitio sebe od problema koje u Srbiji ima sa zakonom, i sa raznoraznim poveriocima.

Inače, on već nekoliko meseci boravi na Kosovu i odatle diriguje nesrećnicima koje je obrlatio obećavajući im novac koji “samo što nije stigao iz Švajcarske”.

Naš izvor navodi da estradni menadžer za nazovi “istragu o ubistvu Olivera Ivanovića” nije angažovan za fiksnu cenu, nego je plaćen u zavisnosti od efekta kampanje  koju vodi. Za sada nalogodavac nije zadovoljan menadžerovim učinkom, te je shodno tome i menadžerov honorar minimalan, tako da jedva pokriva svoje troškove i u velikom je problemu.

Ako ponekad nešto i preostane, te mrvice podeli tim udruženjima i ličnim botovima, među kojima vlada veliko nezadovoljstvo i razočarenje i pitanje je dana kad će ga i ta prevarena udruženja i botovi, kojih je sve manje, ili napustiti ili njega najuriti iz tog čudnog saveza.

Advertisements

Na kraju, naš izvor nije mogao ni da nam potvrdi ni demantuje da li taj menadžer zna ko mu je poslodavac i da li je svesno ušao u to da ometa istragu. Izvor navodi da je najverovatnije taj estradni menadžer u nervnom rastrojstvu, sa velikim finansijskim problemima i progonom od strane poverilaca, pristao da radi tu prljavu kampanju ne znajući ko ga angažuje i u kakvo se kolo hvata, te bi sad kao ona baba iz narodne pesme dala i dva dinara da iz kola izađe, međutim, na žalost, na Kosovu dinara nema.

Oliver Ivanović ubijen zbog “kosovskih Markala” Znao ko je organizator zločina?

Izvor: Kurir.rs/Ivana Kljajić, Balkanska