Pomirenje Beograda i Podgorice?

U državnoj delegaciji koja će posjetiti Srbiju, pored premijera Dritana Abazovića su i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka urbanizma i ekologije Ana Novaković Đurović.

Delegacija Vlade Crne Gore, koju će predvoditi premijer Dritan Abazović, boraviće 29. i 30. juna u zvaničnoj posjeti Srbiji. Platforma za službeni put biće utvrđena na današnjoj sjednici Vlade, potvrđeno je “Vijestima”.

Abazović je posjetu najavio 8. juna u Ohridu, nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručivši tada da su dvije države upućene jedna na drugu.

Pored premijera i njegovih savjetnika, u državnoj delegaciji, prema informacijama “Vijesti”, biće i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka urbanizma i ekologije Ana Novaković Đurović.

Iz Vlade nije zvanično odgovoreno ko uz Abazovića putuje u Beograd i s kim su planirani susreti.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić objasnio je nedavno zbog čega neće biti u državnoj delegaciji – u emisiji Načisto TV Vijesti, rekao je da nije praksa da s predsjednikom Vlade ide ministar vanjskih poslova, pošto premijer pokriva i tu poziciju.

Abazović je razgovarao sa srbijanskim zvaničnikom na marginama samita “Otvoreni Balkan” u Sjevernoj Makedoniji, na kom je premijer Crne Gore bio u ulozi posmatrača.

“Predsjednik Vučić i ja smo se saglasili da su dvije države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju evropsku budućnost, zasnovanu na pomirenju i saradnji”, napisao je tada na Tviteru premijer.

Politički odnosi Crne Gore i Srbije posljednjih su godina u silaznoj putanji. Posebno su pogoršani nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a kulminacija zaoštravanja desila se na kraju mandata Vlade Duška Markovića – kada je protjeran tadašnji ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.

Pročitajte ceo teks na linku:

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/610081/pomirenje-beograda-i-podgorice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *