Poskupljuje putarina za strance u Srbiji

Poskupljuje putarina za strance u Srbiji

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje “Blic”. Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.

Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače.

Prethodne nedelje, odnosno mesec nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote. Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.

– Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim, deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku “Puteva Srbije”, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači – kaže izvor “Blica”.

Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama – od Beograda ka Nišu, Subotici, Jagodini, Ćupriji… (vidi tabelu). Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti. Cene za strane automobile u evrima nisu menjane na relaciji Beograd – Beška, za autobuse na realacijama Beograd – Feketić i Ljig – Takovo, a za sa autobuse sa prikolicom i kamione na realacijama Beograd – Beška, Niš – Dimitrovgrad i Ljig – Preljina.

Novih cena neće biti ni za strane motocikliste na relacijama Beograd – Subotica, Niš – Preševo i Niš – Dimitrovgrad, dok poskupljenje za ovu katergoriju vozila od pola evra treba očekivati na realacijama Ljig – Preljina, Beograd – Zmajevo, Beograd – Feketić, Beograd – Žednik i Beograd – Kovilj.

Zoran Drobnjak kaže za “Blic” da će tražiti i povećanje putarina za domaće vozače, a uprkos tome što je Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti.

Advertisements

– Ćutaću do kraja godine, a onda ću od Vlade tražiti poskupljenje – rekao nam je Drobnjak. On je, podsetimo, nedavno izjavio da će od državnog vrha tražiti veće putarine na svim autoputevima u Srbiji za 10 odsto od sledeće godine i da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na njegovu ideju oštro je reagovala resorna ministarka Zorana Mihajlović. Njegovu izjavu je osporila i poručila da država za sada ne razmišlja o povećanju cena na naplatnim rampama.

Izvor: Kamatica