Posle Mire, Kertesa, Karića, Dinkića, Radojičića, Mitrovićevog sina… oslobođen i Firer

Posle Mire, Kertesa, Karića, Dinkića, Radojičića, Mitrovićevog sina… oslobođen i Firer

Vođa zabranjene neonacističke grupe Nacionalni stroj Goran Davidović Firer pravosnažno je oslobođen nakon što je Apelacioni sud preinačio odluku Višeg suda u Novom Sadu. Razlog za poništavanje prvostepene presude je, kako se vidi u obrazloženju, to što je protiv Davidovića, za isto delo već vođen i pravosnažno obustavljen prekršajni postupak, a prema našem zakonu i Ustavu osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.

Podsetimo, Firera je Viši sud krajem oktobra prošle godine, nakon 11 godina sudskog postupka, osudio zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. godine u tom gradu na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Kako se može videti u presudi koju je Goran Davidović objavio na svom sajtu, Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

U istom ovom postupku podsetimo drugooptuženi Nedeljko Pešić dobio je godinu dana i dva meseca zatvora, ali je Apelacioni sud i njemu sada ukinuo kaznu.

Sudsko veće koje je oslobodilo Davidovića činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, prvostepena presuda Višeg suda pobijena je zbog “bitnih povreda odredaba krivičnog postupka” jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića, te da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu.

Prema važećem zakonu i Ustavu, osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.

Inače, protiv prvostepene presude Višeg suda u Novom Sadu žalbu je, osim odbrane Davidovića i Pešića, izjavio i viši javni tužilac u Novom Sadu, tražeći više kazne od samo godinu dana, a kako bi se “ostvarila svrha kažnjavanja i ciljevi specijalne i generalne prevencije”.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja.

Incident se dogodio kada je učesnike šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.

Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina koliko je trajao postupak nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima koje su objavili mediji, on se nalazi u Italiji.

Nacionalni stroj zabranjen 2011.

Nacionalni stroj je bio tajna neonacistička organizacija osnovana 2004, a pripadnici ove organizacije su Stroj predstavljali kao „političku organizaciju propagandno-edukativnog karaktera čiji se pogled na svet zasniva na ideji nacionalne slobode, socijalne pravde i rasnog identiteta”.

Republičko javno tužilaštvo je 14. oktobra 2008. podnelo Ustavnom sudu Srbije zahtev za zabranu Nacionalnog stroja i kao razlog navelo da se radi o „tajnoj političkoj stranci (organizaciji) čije je delovanje usmereno ka izazivanju rasne i nacionalne mržnje“.

Ustavni sud je, postupajući po zahtevu Republičkog javnog tužilaštva, 2011. zabranio delovanje ove organizacije zbog toga što je Nacionalni stroj tajno udruženje čiji je oblik udruživanja zabranjen odredbama člana 55. Ustava Srbije.

Takođe, Ustavni sud je zabranio upis organizacija s istim nazivom i istim programskim ciljevima.

Novinari redakcije Insajder već godinama istražuju kako se pod plaštom patriotizma kriju zapravo grupe koje su podložne raznim manipulacijama, a poruke koje one zastupaju, Srbiju odvlače sve dalje od civilizovanog, uređenog društva.

Advertisements

U dva serijala pod nazivom “(Ne)moć države” i “Nasilje uz blagoslov” novinari Insajdera otkrili su razne dokaze o prećutnoj podršci predstavnika države ali I Srpske pravoslavne crkve ekstremnim desničarskim organizacijama i ekstremnim navijačkim grupama.

Izvor: 021, Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *