Preminuo Predrag Peđa Ristić

Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić preminuo je u 89. godini.

Predrag Risitć je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine. Osnovnu nemačko-srpsku školu završio je 1941. godine a gimnaziju kralja Aleksandra I 1949. godine.

Diplomirao 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, osnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

Doktorirao sa najvećom mogućom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom “Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira”. Doktorat je nostrifikovan na Beogradskom Univerzitetu. Državni ispit je položio 1979. godine.

Bio je član ULUPUDS-a, i predavač na brojnim akademijama u Evropi. Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Bio je nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagrada princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film.

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno delo ULUPUDS-a.

Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima.

U najlepša zdanja koja je on projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju…

Saučešće ministra Vukosavljevića 

Povodom smrti Ristića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telgram saučešća.

“U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam saučešće porodici, Udruženju likovnih i primenjenih umetnika Srbije i svim poštovaocima dela arhitekte Peđe Ristića”, naveo je ministar.

Kako je dodao, Ristić je neumorno itrajavao u očuvanju veličanstvene crkvene arhitekture verujući da je crkva brod koji duše vodi u spasenje.

Advertisements

“Bio je nosilac mnogobrojnih nagrada iz različitih oblasti i član Mediale, jedinog srpskog autentičnog umetničkog pokreta. Profesor na Akademiji Srpske pravoslavne crkve i gostujući profesor na evropskim univerzitetima. Pamtićemo ga kao graditelja koji je upozoravao da nam je itekako važan duhovni prostor. Projektujući crkve, taj prostor je negovao preko šest decenija”, poručio je Vukosavljević.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *