Prodekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić osumnjičen za seksualno uznemiravanje studentkinje

Prodekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić osumnjičen za seksualno uznemiravanje

Osnovni sud u Kragujevcu zabranio profesoru Pravnog fakulteta da prilazi studentkinji M. Đ.

Prodekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić osumnjičen za seksualno uznemiravanje
Screenshot

Prodekanu za finansije i profesoru Pravnog fakulteta u Kragujevcu Svetu Puriću, Osnovni sud u tom gradu izrekao je meru zabrane prilaženje dvadesetogodišnjoj studentkinji te visokoškolske ustanove M. Đ., koja ga je nedavno prijavila za navodno seksualno uznemiravanje, potvrđeno je Danasu u tom sudu.

Piše: Z. Radovanović

Purić je, nakon te prijave, 19. oktobra priveden, da bi sutradan, posle noći provedene u zgradi Policijske uprave u Kragujevcu bio pušten, ali je postupak u ovom slučaju pokrenut, o čemu svedoči i odluka suda o zabrani Puriću da prilazi studentkinji M. Đ.

Pojedini mediji nedavno su, pišući o najnovijem skandalu na kragujevačkom Pravnom fakultetu, poznatom po korupcionaškoj aferi „Indeks“, navodili da je prodekan Purić „poznat po ponašanju“ zbog koje je prošlog meseca hapšen, ali da je to bio prvi put da ga je „neko prijavio“.

Profesor Purić je u javnosti postao poznat upravo po aferi „Indeks“, s početka 2007. godine, kad je, u svojstvu dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta, zajedno sa 22 profesora i saradnika te ustanove, kao i još dvadesetak osumnjičenih, bio uhapšen zbog učešća u aferi vezanoj za prodaju ispita i diploma.

Suđenje Puriću i ostalim akterima afere „Indeks“ u Višem sudu u Smederevu počelo je pre gotovo deset godina i još uvek nije okončano. To, međutim, nije sprečilo rukovodstvo Pravnog fakulteta da Purića i još dvojicu „indeksovaca“, profesore Srđana Đorđevića i Miodraga Mićovića, imenovanjem na rukovodeće funkcije, vrate na vlast u toj visokoškolskoj ustanovi, i to bez prethodno pribavljenog stava Nacionalnog tela za akreditaciju u visokom školstvu.

Advertisements

Nacionalno telo za akreditaciju u visokom školstvu koje je delimično preuzelo nadležnosti Komisije za akreditaciju trebalo je, kako je najavljivano, 27. septembra da zauzme stav o imenovanju trojice profesora – Purića, Đorđevića i Mićovića, za učešće u korupcionaškoj aferi „Indeks“. To telo je tada trebalo da ukine mere koje je svojevremeno izrekla Komisija za akreditaciju, i kojima je profesorima optuženim u aferi „Indeks“ onemogućavano napredovanje na rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu, ali i samostalno ispitivanje studenata, već su to morali da čine pod nadzorom. Nacionalno telo za akreditaciju se do danas nije oglasilo.

Purić „danas nije tu“

Naš list je juče želeo da čuje i kako prodekan Sveto Purić komentariše prijavu studentkinje M . Đ., kao i odluku suda o tome da mu se zabranjuje da joj prilazi. Na Pravnom fakultetu su nam, međutim, nakon gotovo višeminutne potrage za Purićem, rekli da on „nije tu“, te da „danas neće ni da dolazi“.

Hapšenja i prijave

– Pored prodekana Pravnog fakulteta Sveta Purića, u Kragujevcu je nedavno bio hapšen i član novog saziva Saveta univerziteta u Kragujevcu Nenad Andrić, kojeg je na to mesto imenovala Vlada Srbije, zbog sumnje da je primio mito. Protiv člana Saveta Univerziteta Milovan Stojanovića, kojeg je na tu funkciju takođe imenovala Vlada Srbije, prošlog meseca podneta je krivična prijava zbog pretnji dopisniku lista Danas iz Kragujevca.

Izvor: Danas