Profesor opčinjen Napoleonom iskasapio svoju ljubavnicu

Univerzitetski profesor u Sankt Peterburgu ubio je svoju bivšu studentkinju s kojom je bio u vezi i zvao je Žozefinom, a potom je isekao na komade

ada je obalska straža u Sankt Peterburgu prošle nedelje iz hladne reke Mojke ispod mosta u centru grada izvukla promrzlog čoveka s rancem, prvo su bili srećni što su spasili čoveka, a potom su videli da je pijan. Što je još čudnije, čovek je bio u nekoj uniformi, za koju se kasnije ispostavilo da je replika uniforme Napoleona Bonaparte. Čovek je bio promrzao, pa su pozvali kola hitne pomoći. Međutim, kada su otvorili ranac i u njemu ugledali dve odsečene ženske ruke do lakata i pištolj, pozvali su i policiju. Svakim sledećim korakom je sve postajalo još bizarnije. Prilikom pretresa njegovog luksuznog stana u blizini, policija je pronašla odsečenu žensku glavu, krvavu testeru i mrlje od krvi.

A onda je otkriveno da je čovek, koji je, prema snimcima video-kamera, te noći već dolazio do mosta i bacao nešto u reku, poznati ruski istoričar Oleg Sokolov, koji predaje na Državnom univerzitetu u „Piteru”. Šezdesettrogodišnji Sokolov je i jedan od osnivača Pokreta za vojno-istorijsku rekonstrukciju u Rusiji i član naučnog veća Ruskog vojno-istorijskog društva. Godine 2003. odlikovan je francuskim ordenom Legije časti i član je francuskog Instituta za sociologiju, ekonomiju i politiku (koji ga je odmah u ponedeljak skinuo sa spiska članova).

Sokolov je autor brojnih monografija o istoriji Evrope od 17. do 19. veka, napisao je nekoliko knjiga o Napoleonu, a učestvovao je i kao savetnik iz oblasti istorije na snimanjima nekoliko filmova. Objavio je više od 100 naučnih radova i monografija, predavao je na ruskom i francuskom jeziku.

U istražnom postupku je utvrđeno da je on ubio svoju ljubavnicu, bivšu studentkinju Anastasiju Jaščenko (24) u svom stanu, pucavši tokom svađe u nju. Sokolov je u policiji priznao da je izgubio kontrolu u žustroj svađi koja je nastala pošto joj je rekao da će vikend provesti sa svojom maloletnom decom (dve devojčice od sedam i 12 godina) iz poslednjeg braka. Tokom svađe, ona je, navodno, nasrnula na njega nožem, a on je u nju ispalio četiri metka. Dva dana je telo bilo u njegovom stanu. Uhapšen je u subotu u pet sati ujutru, a ubistvo se dogodilo 7. novembra. Čak je u petak pozvao prijatelje dok je Anastasijin leš bio sakriven u susednoj sobi. Potom je kupio testeru, odsekao glavu, ruke i noge i planirao da se otarasi tela, a onda javno izvrši samoubistvo obučen kao Napoleon. Inače je voleo da se oblači kao Napoleon, a njegovi nalozi na društvenim mrežama puni su fotografija u kojima imitira francuskog imperatora. U ponedeljak po podne ronioci su pronašli ostatke tela ubijene žene.

Anastasija Jaščenko potiče iz jednog sela u Krasnodarskoj oblasti, diplomirala je kao odličan student na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i od 2016. godine, kao student master studija, radila je kao demonstrator. Sokolov i Jaščenkova su zajedno napisali dela „Ruski izaslanik na dvoru Žozefa Bonaparte 1809–1812” i „Rani period Napoleonovih ratova očima umetnika i ratnika”.

Roditelji žrtve su u šoku, rekli su da im ćerka nikada nije rekla ništa loše o Sokolovu. Njegova prva žena je preminula od raka, a od druge žene Ane, koja je znala za njihovu vezu, razveo se. Anastasijin brat je rekao kako ga je Anastasija pozvala i rekla mu da se posvađala sa Sokolovim jer je želela da ide na rođendan kod prijatelja. „Plakala je, a ja sam joj rekao da ga ostavi već jednom”, rekao je on ruskim medijima.

Tokom saslušanja Sokolov je bio duboko potresen i plakao je. Priznao je zločin, rekao da se kaje i da je šokiran onim što je uradio. Nije se protivio izricanju dvomesečnog pritvora, a preti mu kazna do 15 godina zatvora. Nakon pitanja sudije o motivima za svađu, vanredni profesor je zaplakao i rekao: „Jako smo se voleli i planirali smo da se venčamo. Postala je ljuta na pomen moje dece. Sve je bilo vrlo lepo, ali nikada nisam video takav razvoj agresije. Napad nožem je nešto nezamislivo. To se nikada nije dogodilo. Ne shvatam… devojka koja mi se činila idealnom…”

Majka Olega Sokolova, Ljudmila, rekla je ruskim medijima da je Anastasija Jaščenko zahtevala od njenog sina da prekine komunikaciju sa svojom decom. Sin joj je govorio: „Mama, veoma je pametna, veoma pametna. Ali kod nje mi se ne sviđa što je protiv moje dece”, rekla je Ljudmila Sokolova i dodala da se nije upoznala s Anastasijom.

Advertisements

Kada je neverovatan zločin otkriven, njegovi studenti su rekli ruskim medijima da je profesor bio zanimljiv i talentovan predavač, ali su ga opisivali i kao „ludaka” koji je svoju ljubavnicu zvao Žozefina i tražio od nje da mu se obraća sa „gospodine”. Univerzitet u Sankt Peterburgu je kasnije saopštio da je u anonimnim anketama među studentima radi procene kvaliteta obrazovanja Oleg Sokolov redovno dobijao pozitivne ocene.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *