Protiv Radoičića krivična prijava i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima

Protiv Radoičića krivična prijava i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima

Osim što se sumnjiči da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića, protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podneta je i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, izjavio je za Insajder specijalni kosovski tužilac Sile Hodža. Nešto ranije Radoičićev advokat Živojin Jokanović naveo je za Insajder da je juče u kosovskom tužilaštvu zatražio da njegovog klijenta saslušaju u centralnoj Srbiji. Tom prilikom nam nije otkrio informaciju da se Radoičić sumnjiči za nova krivična dela.

„Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina. On se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima“, kaže za Insajder Sile Hodža, specijalni kosovski tužilac.

On kaže da Radoičić može da bude saslušan samo na teritoriji Kosova.

Protiv Radoičića krivična prijava i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima
Ilustracija

„Ubistvo Olivera Ivanovića se dogodilo na teritoriji Kosova i Milan Radoičić samo ovde može da bude saslušan“, navodi on.

Tako je Hodža zapravo odgovorio na izjavu Živojina Jokanovića, advokata Milana Radoičića, koji je tokom prepodneva za Insajder naveo da je podneo zahtev u kosovskom tužilaštvu da ga saslušaju u centralnoj Srbiji.

„Ja sam podneo zahtev. Kosovsko tužilaštvo za to mora da dobije odobrenje Ministarstva pravde i drugih kosovskih organa. Na odgovor ćemo morati da sačekamo najmanje desetak dana“, rekao je za Insajder Jokanović, koji se dan ranije sastao sa kosovskim tužiocem.

On, međutim, nije pomenuo da je protiv Radoičića podneta dopunska krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. Nakon što nam je kosovski tužilac saopštio ovu informaciju, pokušali smo ponovo da dobijemo Jokanovića, ali su mu telefoni bili nedostupni.

Pokušaj hapšenja i poligrafski dokaz

Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Kako je tada izjavio Hodža, Radoičić će biti uhapšen samo ako dođe na Kosovo.

„Za sada je tako. Za Radoičićem je raspisana poternica, stvar je policije u Srbiji da li postupa po poternici. Kosovska policija je pretražila Mitrovicu i utvrdila da se Radoičić ne nalazi tamo“, rekao je kosovski tužilac.

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu.

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela ‘teško ubistvo’. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

“Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Advertisements

Krajem decembra kosovski tužilac Sile Hodža za Insajder je rekao da zbog istrage još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP, kao i da još utvrđuju ulogu njegovu ulogu u tom zločinu.

Izvor: Insajder