PRVO PITAJU KOJE SI NACIONALNOSTI, PA DAJU POMOĆ? Srbi ostavljeni na cedilu na Baniji, optužbe na račun Hrvatskog Crvenog krsta

HRVATSKI Crveni krst traži dokumenta ljudima koji su pretrpeli štetu u zemljotresu na Baniji pre deljenja pomoći i pita ih koje su nacionalnosti, tvrdi na Fejsbuku volonter Romana Iljegić.

Postoji opasnost od prevara i lažnih računa, na koje je upozorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, ali stižu ozbiljne optužbe na račun Crvenog krsta i postoje svedočenja ljudi o pomoći volontera.

Takođe, postoji dosta pritužbi na neorganizovanost. Treba imati u vidu da je vlast Hrvatske potpuno zakazala kad su u pitanju mesta na Baniji (više o tome možete čitati OVDE).

Podsećamo i da je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović najavio da će državi vratiti 30 miliona kuna pomoći jer se ne brine o ljudima i šteti, već o političkoj pripadnosti.

Advertisements

Hrvatski Crveni krst demantovao je ove informacije. Oni su naveli da svi koji trebaju humanitarnu pomoć za to ne trebaju, niti su trebali nikakve potvrde, ni dokumente.

– Audio-snimak koji se širi netačan je i prijavljen je policiji. U zadnja tri dana podeljeno je 129 tona hrane, više od 50 hiljada litara vode, više od 21 hiljada toplih obroka… – naveli su iz Hrvatskog Crvenog krsta.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *