Sa Francuzima i potpisivanje sporazuma o metrou u Beogradu

Sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Beograd stiže i delegacija privrednika, što će biti prilika za unapređenje ekonomske saradnje, a biće potpisano više od 20 ugovora i sporazuma, najbitniji među njima je onaj koji se tiče metroa, izjavila je Sanja Ivanić iz Francusko-srpske privredne komore.

Francuska je u poslednjih devet godina u Srbiju investirala blizu 1,5 milijardi evra, a francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 11 hiljada radnika.

Polovina tih kompanija bavi se proizvodnjom, a Francuzi su uključeni i u dve velike investicione koncesije – beogradski aerodrom Nikola Tesla i deponiju u Vinči. Očekuje se da tokom dvodnevne posete budu dogovoreni novi poslovi i potpisani brojni ugovori.

„Nama najbitniji u Komori su oni koji se tiču ekonomije. Da spomenem taj čuveni metro, pošto o njemu pričamo toliko godina. Ja se nadam da ćemo ovog puta konačno da finalizujemo i da potpišemo taj međudržavni sporazum”, rekla je Ivanić za N1.

Prema njenim rečima, francuski model metroa je po mišljenju stručnjaka u Komori, najbolji model za Srbiju. „I mi verujemo da će taj model itekako ovde moći da se primeni i da donese satisfakciju građanima Srbije”, istakla je ona.

Kako je dodala, biće potpisano još različitih sporazuma iz oblasti održivih energija, pošto je to jedan od prioriteta za pristupanje u EU, a i nešto u čemu Francuzi imaju veliku ekspertizu.

Advertisements

„Uglavnom, Francuzi se interesuju za veliki broj sektora, tako da – biće od svega pomalo”, rekla je Ivanić, a prenosi Beta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *