Sanjin Sefić, ubica Selme i Edite, osuđen na 14,5 godina; Editin otac: “Znao sam da nemamo državu! Podržavam Dragičevića i Memića u njihovoj borbi”

Sanjin Sefić, ubica Selme i Edite, osuđen na 14,5 godina; Editin otac: “Znao sam da nemamo državu! Podržavam Dragičevića i Memića u njihovoj borbi”

Izrečena kazna za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su u Sarajevu poginule dvije studentice 10. oktobra 2016. godine.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Sanjina Sefića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, te ga osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci (za teško krivično djelo 14 godina, a za neukazivanje pomoći jednu godinu), navode agencije.

Sefiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od pet godina koja stupa na snagu od dana pravomoćnosti prvostepene presude, odnosno nakon izdržavanja izrečene sankcije.

Istovremeno, Sanjinova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

‘Kao da su Editu ponovo pregazili’

Enes Malkoč, otac nastradale Edite, nakon presude bio je vrlo emotivan i ekstremno razočaran visinom kazne, prenose bh. mediji.

“Sve vrijeme smo pričali kako Tužilaštvo nije uradilo svoj posao i ova presuda je dokaz tome. Sramno je da je neko ko je ubio dvoje djece dobio ovako malu kaznu. Ovo je ponižavajuće i osjećam se kao da su Editu ponovo pregazili”, rekao je on i dodao kako je njegova porodica današnjom presudom izgubila vjeru u državu.

Amir Agić, otac nastradale Selme, ističe kako je sve vrijeme procesa pričao šta je Tužilaštvo i Sud ove države, prenosi agencija Patria.

„Država nije odradila posao kako treba, zato dajem podršku Memiću i Dragičeviću u njihovim borbama. Znao sam u podsvijesti da nemamo države, ali sam se opet iskreno nadao, jer sam ja ostao tu i bit ću tu i borit ću se i dalje. Idemo dalje i do kraja“, kazao je on i dodao kako ne vjeruje u institucije i da poručuje političarima da se zapitaju zašto naša omladina ide.

„Žalosno je da mu daju 14,5 godina, a saučesnike da oslobode. Danas mi je kao da smo ih ponovo izgubili.“

Advokatica porodica Adela Durakovic šokirana je oslobađajućom presudom za saučesnike.

„Očekivala sam veću kaznu za Sefića. Barem da su pomagači dobili uvjetnu kaznu“, rekla je ona i navela kako je Tužilaštvo od početka neozbiljno pristupilo ovom slučaju.

Vezani kvalifikacijom optužbe

Sud je nakon izvođenja i ocjene dokaza utvrdio, van razumne sumnje, da je Sanjin Sefić izazvao saobraćajni udes 10. oktobra 2016. u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, prošavši automobilom Volkswagen Golf 6 kroz crveno svjetlo na semaforu, u kojem su smrtno stradale Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a nakon čega je pobjegao s lica mjesta.

No, prema obrazloženju presude, Sud smatra da Tužiteljstvo nije dokazalo da se prvooptuženi kretao vozilom brzinom od 105 kilometara na sat, te je uzeo u obzir nalaz vještaka Milana Vujanića koji je konstatirao da se na temelju oštećenja vozila ne može utvrditi brzina kretanja vozila, kao i da je do kontakta stradalih s vozilom došlo na 8,6 metara od pješačkog prijelaza na raskrsnici ulica Zmaja od Bosne i Prve transferzale.

Kada se radi o izricanju i visini krivično-pravne sankcije za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, Sud je, kako je navedeno, bio vezan kvalifikacijom optužbe, prema kojoj se u konkretnom slučaju radi o lakšem obliku krivičnog djela.

U obrazloženju okolnosti koje su dovele do izricanja oslobađajuće presude za osobe koje je optužnica teretila za pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, Sud je imao u vidu zakonsku odredbu prema kojoj se za to djelo ne može kazniti bliska osoba, odnosno osoba koja je u srodstvu s počiniteljem, a što su u ovom slučaju odnosi na Sanjinovu sestru Saru Sefić.

Sud, nadalje, smatra da kada se radi o oslobađajućoj presudi izrečenoj Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću, Tužiteljstvo nije predočilo dokaze na temelju kojih bi se, van razumne sumnje, moglo utvrditi da su oni počinili krivično djelo – pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Bijeg i hapšenje u Srbiji

Prema tužbenim navodima koje Sud nije mogao uvažiti, Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović su u noći s 10. na 11. oktobra 2016. pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Inače, prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.

Kako je rečeno, Sefiću će u izdržavanje kazne, nakon pravomoćnosti, biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 12. oktobra 2016. godine, a troškovi krivičnog postupka u ovom slučaju bit će izmireni iz budžeta Suda.

Oštećeni u ovom predmetu su s imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine. Tokom glavnog pretresa saslušan je veći broj svjedoka i vještaka, te predočen određeni broj materijalnih dokaza, a postupak u ovom predmetu, obzirom na okolnosti i posljedice, pobudio je veliki interes javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Advertisements