Severna Makedonija i Srbija potpisale protokole o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce

U Skoplju je danas potpisano pet protokola o sprovođenju Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će, kako se navodi, sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biće na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Protokol u okviru Sporazuma koji preciznije uređuje sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrol u putničkom i teretnom saobraćaju, potpisali su zamenik direktora Carine Srbije Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Severne Makedonije Đoko Tanasoski.

U razgovoru je konstatovano da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te će 26. avgusta biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

„To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste koristi moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle“, navodi se u saopštenju.

U Skoplju je potpisan i Protokol ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera, dok je Direkcija za imovinu Srbije sa Carinskom upravom Severne Makedonije potpisala Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinarstvo i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Uprave za veterinarstvo, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *