Smanjena potražnja za “Fijatom”. Radnici zabrinuti za opstanak fabrike

Smanjena potražnja za “Fijatom”. Radnici zabrinuti za opstanak fabrike

Gotovo uobičajeni prekid u serijskoj proizvodnji vozila “500L”, nakon kolektivnog godišnjeg ugovora, uzrokovan je smanjenom potražnjom za automobilima na svetskom tržištu, u periodu jesenjih porodičnih izdataka. Zato će pauza u proizvodnji ovog modela u Kragujevcu trajati do 3. septembra.

Bez obzira na tu činjenicu, radnici ove kompanije su zabrinuti, jer ugovor o strateškom partnerstvu između torinske kompanije i države Srbije ističe 29. septembra ove godine, saznaju “Novosti”.

Prema rečima Zorana Markovića, predsednika Samostalnog sindikata Fabrike automobila, radnici su zabrinuti, jer nema informacija o proizvodnji novog modela.

Zaposlene jedino interesuje da se proizvodnja nastavi u punom kapacitetu i da dobiju zvaničnu informaciju o proizvodnim planovima u narednih 10 godina – kaže Marković. – Imamo sva uveravanja da će “Fijat” ostati u Kragujevcu, ali su nama, pred potpisivanje novog ugovora, potrebne validne potvrde. Takve dokaze još nismo dobili.

U toku ove godine, u kompaniji FKA proizvedeno je oko 40.000 automobila, što je u skladu sa projektovanim planom proizvodnje.

Nezvanična saznanja su da bi do kraja godine, sa montažnih traka trebalo da siđe više od 80.000 automobila.

Tokom letnjeg godišnjeg odmora, kako saznajemo, u Fabrici automobila i u šest pogona kooperantskih fabrika urađen je generalni remont postrojenja za maksimalnu proizvodnju automobila. U ovoj fabrici, kažu “Novostima”, sa traka, bez ikakvih problema, može da siđe i do 180.000 automobila. To dovoljno govori o ozbiljnosti italijanskog partnera da nastavi proizvodnju u ovoj fabrici.

Advertisements
U korist naroda

Nedavno je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila da će saradnja “Fijata” i Vlade Srbije biti nastavljena. Ona je navela da će novi ugovor biti u korist države i radnika. Saznajemo da u novom desetogodišnjem ugovoru sa “Fijatom” ova kompanija neće biti oslobođena plaćanja svih dažbina, kao što je to bio slučaj u prethodnoj deceniji.