Za vrlo kratko vreme šabački naprednjaci izoštrili su govor mržnje prema neistomišljenicima a posebno prema gradonačelniku Nebojši Zelenoviću.

Na samoj sednici Gradske skupštine, u petak, odbornik SNS Goran Mijailović nazvao je gradonačelnika Zelenovića izdajnikom zato što je išao na Kosovo i podržao lokalnu vlast u Peći, i kako je rekao „one koji su ubijali našu decu na Kosovu“.

Reagujući na ovaj brutalni necivilizacijski govor mržnje Omladina Zajedno za Srbiju u Šapcu ukazala je da je Zelenović boravio na Kosovu u okviru međunarodnog projekta za pomoć lokalnom stanovništvu, i da je konkretno prezentovan program subvencija za voćarstvo koje je samo u Pocerini omogućilo da 600 domaćinstava zasade oko hiljadu hektara pod jagodama. Takođe, lokalnu vlast podržala je Srpska lista, kao što i u Vladi Kosova ova lista ima dva ministra.

Uz to, šabački SNS javno je objavio adresu Zelenovića i njegove porodice, što je svojevrstan pritisak i stavljanje mete na političke neistomišljenike. Već u utorak i Milica Ranković, odbornica i funkcionerka SNS, na protestu u centru grada, nazvala je gradonačelnika Šapca pogrdnim imenima i više puta pozivala na njegovo proterivanje iz grada i države, zajedno sa svima koji nisu pripadnici njene partije.

Ovaj govor mržnje i isključivosti nezabeležen je u novijoj političkoj istoriji Šapca. Savez mladih Šapca osudio je to ukazujući na Ustav gde je svako širenje bilo kakve mržnje kažnjivo. Inače, Šabac je oduvek bio kulturna i tolerantna sredina, a primera radi to je jedini grad u Evropi koji je 1940. godine primio više od hiljadu Jevreja koje nijedna država nije smela da prihvati. Takođe, posle pogroma u Hrvatskoj 1995. godine Šabac je prihvatio 30.000 izbeglica, i oni su ovde najsrdačnije primljeni.

Takođe nikada ovde nije sejana verska i nacionalna mržnja prema rimokatolicima ili Romima. Međutim, opet na sednici Gradske skupštine, koje redovno prenosi TV Šabac, ne tako davno odbornik SNS Dejan Jovanović rekao je da je gradski trg u bojama Draginja, aludirajući na romsko stanovništvo. Ovde vekovima postoji šabačka Mahala, i nikada do sada nije ispoljena bilo kakva mržnja prema njima.

Orkestrirani napadi na gradonačelnika već duže vreme vode se u Gradskoj skupštini, gde šef odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić uporno ponavlja da je Zelenović osuđen za zloupotrebe budžeta. S obzirom da je visoki državni funkcioner, pomoćnik ministra prosvete, morao bi da zna da je osuđen samo onaj čija je presuda pravosnažna i koju potvrdi Apelacioni sud, što to nije u ovom slučaju.

U svemu prednjači predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nakon dva otvorena pisma koje mu je uputio gradonačelnik Zelenović izjavio „da je to lopuža koja ima više krivičnih prijava nego što je on pojeo supe“. Neshvatljivo i nedostojno diplomiranog pravnika, a pogotovo za predsednika države. Primera radi ovde su razne inspekcije poslate iz Novog Sada pet sedmica besumučno tražile bilo kakav prekršaj koje je učinila gradska vlast. I ništa nisu našli za krivičnu prijavu!

Naravno, Šabac je kost u grlu naprednjačkoj vlasti, i pored brojnih opstrukcija kao što je zakidanje na transfernim sredstvima od nekoliko miliona evra godišnje, a do sada oko 30 miliona evra, ovde su najviše u Srbiji dosegnuti evropski standardi.

Advertisements

Upravo je ovde Evropska unija uložila više od 30 miliona evra u značajne projekte. Ono što je i kroz dugu istoriju pokazano Šabac je grad kulture i tolerancije. Uostalom i najevropskiji srpski intelektualac Stanislav Vinaver s ponosom je govorio da pripada Šapcu.

Izvor: Danas

Advertisements

By editor