Spor mitropolije i vlasti oko sahrane Petrovića

Mitropolit Amfilohije kaže da je ostatke pripadnika nekadašnje crnogorske dinastije prikladno sahraniti isključivo u Cetinjskom manastiru i da Milo Đukanović za njih hoće da gradi novo groblje kako crkva ne bi učestvovala u pogrebu.

Podgorica – Gde sahraniti preostale članove slavne crnogorske porodice, zapitao su se nedavno na Cetinju predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je predsedavao sednici koordinacionog odbora za prenos zemnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije. Odmah je stigao odgovor od mitropolita Amfilohija (Radovića): „A gde bi drugo do na svom groblju na ulazu u Cetinjski manastir.” On ocenjuje da „predsednik države hoće da gradi neko novo groblje kako crkva ne bi učestvovala u njihovoj sahrani”.

„Ne postoji razlog za postavljanje pitanja gde treba sahraniti zemne ostatke dinastije Petrović Njegoš. Sasvim je prirodno da se pridruže svojim precima koji već počivaju ovde u Cetinjskom manastiru, jer je Cetinjski manastir manastir Petrovića”, rekao je za „Politiku” mitropolit Amfilohije.

On je za naše novine dodao i da je „kosovski zavet u Cetinjskom manastiru doživeo puno značenje i upravo na kosovskom zavetu i na prethodnicima Nemanjićima utemeljena je sveukupna duhovnost i državnost Crne Gore”.

„To danas neki neznaveni dovode pod znak pitanja, a samim tim pod znak pitanja dovode i Crnu Goru Petrovića, u koju sumnjaju. Ovih dana najavljuje se prenos potomaka kralja Nikole iz Evrope na Cetinje. Postavili su i pitanje gde da budu sahranjeni, što je nepotrebno jer je Cetinjski manastir – manastir Petrovića”, kazao je mitropolit Amfilohije i ispričao kako je u porti grob poslednjeg mitropolita u Kraljevini Crnoj Gori.

Za to grobno mesto, on, dodaje je tražio dozvolu od kralja Nikole:

„Kralj Nikola je njemu kazao kako se nada da ćemo prvo da oslobodimo Kosovo i Metohiju, pa kad se to završi, onda ćemo negde tamo zajedno da budemo sahranjeni, ali mu je ipak uvažio zahtev.”

Mitropolit dodaje da su na Cetinju, u crkvi na Ćipuru i u grobu Petrovića pokraj cetinjskog manastira, sahranjeni mitropolit Sava, Mirko Petrović, knjaz Danilo sa suprugom.

„Kralj Nikola je na prilazu manastiru podigao groblje neposredno za Petroviće koji su se upokojili, za unuke kralja Nikole i potonjeg kralja Petra Prvog Karađorđevića, i oni su tu sahranjeni. Kada je prenošen kralj Nikola 1989. godine, onda je preneta i kraljica Milena i oni su sahranjeni na Ćipuru, a njihove dve kćerke su sahranjene na kraljevskom groblju na ulazu u manastir. Tu je spreman i grob za Mihajla Mirkova Petrovića, oca sadašnjeg princa Nikole Petrovića”, kaže mitropolit.

Na Cetinje treba da budu preneseni zemni ostaci Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Francuskoj, kao i posmrtni ostaci tri sina kralja Nikole – knjaza Danila i princa Mirka, sahranjenih u Beču, i princa Petra, sahranjenog u Italiji. Ceremonija prenosa biće obavljena bez učešća i opela sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, čiji su vladičanski tron Petrovići držali nepunih 160 godina. U tome pojedini analitičari vide ne samo želju vlasti da „dinastiju Petrović Njegoš iskoristi za svoju promociju uoči narednih izbora” već i „promociju novocrnogorskog identiteta baziranog na antisrpstvu”.

Politički kontroverzna za deo crnogorske javnosti je i ocena iz informacije koju je usvojila Vlada Crne Gore, a u kojoj se navodi da je dinastija Petrović Njegoš nakon skoro 221 godine vladavine i upravljanja Crnom Gorom, po završetku Prvog svetskog rata, „nelegitimno i nelegalno, odlukom Podgoričke skupštine o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, detronizovana i proterana kako bi se stvorio prostor za nastanak unitarne države sa Srbijom, pod dinastijom Karađorđević”.

Predsednik Đukanović prenos zemnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš vidi kao ispravljanje „istorijske nepravde” iz 1918. godine. Pre nekoliko meseci, Skupština Crne Gore je usvojila rezoluciju kojom je retroaktivno ukinuta Podgorička skupština.

Analitičar Boško Vukićević naglašava da prenos zemnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš traje još od 1990. godine, kada je upravo mitropolit Amfilohije nekoliko puta pokretao inicijativu da državna vlast ispuni pisano preuzetu obavezu o prenosu posmrtnih ostataka princa Mihaila, unuka kralja Nikole, iz Pariza na Cetinje.

Nikola Petrović odlaže prenos posmrtnih ostataka članova dinastije

Praunuk poslednjeg crnogorskog suverena Nikola Petrović saopštio je da, sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir, odlaže prenos posmrtnih ostataka pripadnika dinastije.

„Primećujem da će moj stav kakav god on bio, uvek biti kritikovan i izvor manipulacija, tako da sam odlučio da, sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir ovim povodom, odgodim prenos posmrtnih ostataka svoje porodice u Crnu Goru”, naveo je princ.

Nikola Petrović dodaje:

„U jednom drugačijem kontekstu bi moja duboka želja bila da se posmrtni ostaci mog oca i njegovih stričeva pridruže posmrtnim ostacima njihovih predaka u manastiru na Cetinju, kao i da taj događaj bude nova prilika za ujedinjenje građana Crne Gore. Nažalost, suočen sa neslaganjima koje bi ovaj logični stav izazvao, teškog srca i u brizi za socijalnim mirom, predložio sam da se posmrtni ostaci pokopaju na civilnom groblju”.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *