Srpski piloti na vežbi u Rusiji (FOTO)

Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije započeli su zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Planirano je da piloti aviona „mig 29” i helikoptera Mi-8, do 2. novembra, u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti.

Zvanični naziv teme vežbe je „Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja”.

Nakon formiranja rusko-srpskih mešovitih posada, slede aktivnosti čiji je cilj unapređenje sposobnosti komandanata za rukovođenje  jedinicama koje čine mešovite posade, u toku pripreme i vođenja borbenih dejstava.

Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu „Privolžskij” dočekao je načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu  jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko.

Advertisements

BARS („Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”) 2019 je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koje se nalaze u naoružanju obe vojske. Vežba se održava jednom godišnje, naizmenično u Rusiji i Srbiji.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *